Може ли да се яде мед по време на пости?

3898
Може ли да се яде мед по време на пости?
Снимка: iStock

Християните винаги са смятали пчелния мед за „богоугоден“. Това се потвърждава от следните факти. Към много манастири има пчелини. В Православието присъстват светци-покровители на пчеларството – например, свети Харалампий и свети Прокопий. Много постни ястия се готвят на медена основа (например, "коливо" - варено жито с мед).

Великият пост за християните не е една от многото „диети“ - а представлява 7 седмици съсредоточена духовна работа. Вярващите пречистват душата и тялото си: освобождават се от минали обиди, лоши мисли и вредни желания за светски страсти. А много светии са смятали чревоугодието за главната вредна страст.

В свещените книги под термина „чревоугодие“ се разбира не само удоволствието от вкусното ядене и безмерното засищане – тоест, не просто обикновената лакомия. Но този грях притежава и едно от най-лошите свойства на ада - страстта да поглъщаш, да изтребваш, да консумираш, да придобиваш. Останалите страсти са свързани с чревоугодието като звена в една верига: блудство - „потребление“ на близък човек, гняв - унищожаване на всичко наоколо си, униние - търсене на нов обект за „поглъщане" и т. н.

А за да преодолеете желанието за „поглъщане“, трябва да започнете с най-простото нещо: въздържането от храна.

Строгата диета по време на постите е духовно значима особено днес – в ерата на консумацията, на т. нар. „потребление“. На хората все нещо им липсва. Те се хвърлят в т. нар. „шопинг“ - да купят нещо, да го опитат, „да го изядат с очите си“. Но, когато човек започне да се отнася към света като „потребител“, в душата му се ражда адът.

Великденски пости 2024 г., ето какво трябва да знаем

Полза от меда по време на пости

В периода на постите се отказваме от животински продукти: месо, мляко, сирене, хайвер, яйца, както и от всяко ястие, което ги съдържа. Затова православните са изправени пред въпроса: ще бъде ли грях да се яде мед по време на постите - продукт, произведен от живи същества?

Медът не е забранен по време на пости и е една от най-важните храни в периода на въздържание.

Пчелният деликатес съдържа огромно количество витамини, минерали и органични киселини. Медът перфектно компенсира липсата на хранителни вещества, които обикновено влизат в тялото с храна от животински произход. Оказва положителен ефект и върху имунната система.

В много постни ястия се добавя мед. Може да се използва за подслаждане на качамак, палачинки, желе, сурови зеленчуци и плодове или да се добавя към салати, тесто за постни мекици и др.

На въпроса дали е възможно да се яде сладко по време на Великия пост, може да се отговори и по следния начин: важно е да разберем, че постът е отказ не само от животински продукти, но и от удоволствията, които получаваме от яденето на любимите ни деликатеси.

А за онези, които се чудят дали се консумират мед и захар по време на постите, духовниците дават съвет: ако решите да постите строго, тогава е по-добре да ограничите всякакви „вкусотии“, дори постни, или напълно да ги изключите от менюто си.

Великденски пости - какво може да се яде и какво не?

Салата с портокали и мед

Съставки: портокали - 5 бр., лук – 1 гл., мед - 1 с. л., лимонов сок – 2 с. л., зехтин - 1 с. л., орехови ядки – 30 г, маслини без костилки – 80 г, свеж нарязан магданоз - 2 с. л., сол.

Как се готви?

Обелвате портокалите, нарязвате ги на кръгчета и ги слагате в чиния. Нарязвате лука на полукръгчета и го добавяте заедно с маслините. Поръсвате с магданоза.

За дресинга смесвате меда, лимоновия сок и зехтина. Заливате с него салатата и я слагате в хладилник за 1 час. В това време леко запичате ореховите ядки и преди сервиране я поръсвате с тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com