Великденски пости - какво може да се яде и какво не?

20338
Великденски пости - какво може да се яде и какво не?
Снимка: iStock/Guliver

За всички православни вярващи започва периодът на духовно и физическо пречистване и подготовка за главния православен празник – Светлото Възкресение Христово, който период са Великите пости.

Основното правило на поста е, че всички „месни“ храни, тоест, от животински произход (месо, риба, мляко и млечни продукти, яйца, мед), се изключват от менюто.

Според каноничните правила на постите, в делничните дни храната се приема еднократно (веднъж на ден), вечер. В събота и неделя храната се приема на два пъти - на обяд и вечер. Но, внимание: тези правила може да се спазват само след консултация с лекар и свещеник! Правилата на поста в Православната Църква посочват най-строгите ограничения, по които да се ориентираме – но те не са абсолютен закон, който не позволява изключения.

Великденски пости 2024 г., ето какво трябва да знаем

Към постенето, както и към всяка дейност, насочена към самоусъвършенстване, трябва да се подхожда разумно и стъпка по стъпка.

Често начинаещите постещи, без достатъчно опит в хранителните ограничения, допускат редица грешки. При това, често към най-строг и най-дълъг пост се стремят хора, които формално се смятат за православни – но, всъщност, не живеят църковен живот и нямат практика да спазват многодневни пости.

Основните грешки при постенето са следните.

1. Рязко изключване на храна с животински произход.

Традиционно към Великите пости се пристъпва постепенно, като се спазват ограничения в консумацията на животинска храна не само всяка сряда и петък през цялата година (с изключение на църковните празници), но и през Сирната седмица, която предшества четиридесетдневния пост; тогава се въздържаме от месо – но се разрешават млечни продукти и яйца.

Резкият преход от обичайното хранене с честа и изобилна консумация на животински продукти към хранене според строгия канон на Великия пост води до изостряне на хронични заболявания, дисбаланс на въглехидратите в посока на хипогликемия, тежка слабост, изпотяване, главоболие, нерядко с припадъци.

2. Излишък на въглехидратни храни и с „празни” калории.

Внезапният преход към постни храни често води до постоянно фоново чувство на глад. Желанието за похапване създава желание за достъпни, готови за консумация закуски. Продукти като чипс, бисквити, крекери, карамелени бонбони, шоколад, бидейки формално постни, не могат да се считат за здравословна храна, тъй като имат небалансиран състав, практически лишени са от витамини, минерали, протеини и фибри.

Великденски пости`2024 - върху какво се набляга седмица по седмица?

3. Еднообразна храна.

По време на Велики пости се случва постещите да ядат все една и съща храна – ориз, кисело зеле, консерви, което не е вкусно, не е здравословно и бързо става скучно. Трябва да се стремите към разнообразна храна, за щастие сега има всички възможности за това. Сред наличните зеленчуци са бяло зеле, карфиол, броколи, моркови, цвекло, тиква, лук, целина. Плодове: ябълки, круши, нар, цитрусови. Бобови растения: грах, нахут, леща, соя, боб. Зърнени култури: овесени ядки, ечемик, просо, царевица, киноа, булгур.

Съвети за постещите!

Яжте храни с високо съдържание на растителни белтъчини (бобови растения, киноа, тофу) всеки ден.

Консумирайте достатъчно количество растителни мазнини, чийто източник могат да бъдат растителни масла по 4 чаени лъжички дневно или по 20-25 ядки на ден - орехи, бадеми, лешници.

Яжте риба в дните, когато е позволено. Важно е да се спазва умереност, не повече от 300-350 г на ден.

Зеленчуците и плодовете трябва да присъстват ежедневно.

Ограничете консумацията на рафинирани, „бързи“ въглехидрати (захар, сладкиши, тестени изделия, картофи).

Кое е главното?

Постенето в никакъв случай не е диета, не предполага нито комфорт в процеса, нито физическо подобрение като резултат. Смисълът на поста в контекста на неговия физически ограничителен компонент е в интензивната духовна работа на православния човек върху себе си. Без да ограничавате плътските удоволствия, да контролирате своите мисли, думи и действия, няма смисъл да спазвате хранителните ограничения, наложени от поста.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com