Може ли витамин В да причини акне?

8652
Може ли витамин В да причини акне?
Снимка: iStock/Guliver

Може ли витамин В12 да причини акне? Трябва ли да премахнем витамин В12 от диетата си, ако страдаме от акне?

Страдате ли от акне без видима причина? Отчаяни ли сте, защото не можете да намерите начин да го премахнете? Ако е така, тази статия може да ви заинтересува.

Какво е акне?

3 причини, поради които кафето може да е виновно за акнето

Кафето безспорно е една от най-предпочитаните за консумация напитки от милиони хора по света. Повечето хора, дори не могат да си предст...

Акнето е кожно заболяване, характеризиращо се с появата на пъпки и черни точки. Повечето от тези досадни белези могат да се появят по лицето, гърдите, гърба, раменете и шията и никой не е застрахован от тях! Това състояние обикновено засяга юношите и младите възрастни, но може да се случи на всеки, независимо от възрастта и пола.

Какво представляват витамините от група В?

Преди да обясните защо витамин В12 може да е причината за вашето акне, е необходимо да знаете какво представляват витамините от група В и от какво се състоят.

Има различни видове витамини от група В, по-специално: B1 (тиамин), B2 (рибофлавин), B3 (ниацин), B5 (пантотенова киселина), B6, B7 (биотин), B12 и Б9 (фолиева киселина). Всеки от тях е различен, така че влияе на тялото ни по различен начин. Въпреки това, благодарение на консумацията на всички тези витамини, тялото ни е в състояние да получи енергията, необходима за функциониране и образуване на червени кръвни клетки. Липсата на витамин В комплекс може да причини заболявания като анемия, така че е важно да го включваме ежедневно в диетата си.

Ето защо можем да потвърдим, че комплексът от витамини В е много полезен за здравето. Ако обаче страдате от акне, трябва да следите приема на един от тези витамини. Става дума за витамин В12. Защо?

9 ефективни природни средства срещу акне

Акнето е едно от най-честите кожни заболявания в света, което засяга приблизително 85 процента от младите хора. Конвенционалните лечен...

Може ли витамин В12 да причини акне?

Витамините от група В са водоразтворими, което означава, че се разтварят във вода, така че ако консумирате повече витамини от група В, отколкото тялото ви се нуждае, този излишък ще бъде елиминиран чрез урината.

Въпреки това, един от тези витамини Б е способен да се натрупва в черния ни дроб с години, витамин B12! Поради тази причина можем да имаме излишък от витамин В12 в тялото си, докато това не се среща с други витамини от група В.

Няколко проучвания показват ясна връзка между наличието на излишък от витамин В12 и внезапната поява на акне. Според тези изследвания това е така, защото излишъкът от витамин В12 може да бъде от полза за бактериите, които имаме върху кожата си, като ги стимулира и им осигурява енергия. Тези бактерии произвеждат вещество, наречено порфирин, и тъй като стават по-активни, поради излишъка от витамин B12, те произвеждат повече порфирини от нормалното. Това вещество причинява възпаление на кожата, което причинява акне.

По този начин, ако страдате от внезапно поява на акне без видима причина, може да е добра идея да намалите консумацията на яйца, млечни продукти и месо, тъй като те са храни, които осигуряват голямо количество витамин В12.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com