Монтаж и поддръжка на радиатори – какво трябва да знаем

19120
Монтаж и поддръжка на радиатори – какво трябва да знаем
Снимка: архив

Добрата грижа за дома изисква доста усилия от наша страна. Трябва да помислим за редица неща, за да обособим от край до край жилището си, превръщайки го в едно приятно място за живеене. Редовното му почистване, изборът на красива мебелировка, също както и своевременните ремонти, са само една малка част от всички задачи, които е редно да отметнем, говорейки за поддръжката на имота ни. Не забравяйте и за адекватната климатизация, която ни помага да се чувстваме добре вкъщи - както през летните месеци, така и по време на зимния сезон. Тя е задължителен елемент при обособяването на дома ни, а за да се справим успешно с него, е добре да заложим на професионални ВиК услуги София!

Изберете отопление с радиатори

Преди да пристъпим към избор на подходящо за дома ни отопление, е нужно да преценим правилно кое би било най-доброто за нас. Тук много зависи с каква площ е жилището ни, също както и с какво изложение са стаите. С оглед на това, ще можем да вземем правилните решения, що се касае до отоплението на дома, в който живеем. Не забравяйте, че разположението на отделните помещения е също много важен фактор, който в никакъв случай не бива да пренебрегваме. В някои жилища те са преходни, докато в други са напълно отделени едно от друго.

Смеем да твърдим, че отоплението с радиатори е най-доброто в 99% от случаите. То е ефективно, енергоспестяващо, също както и „health-friendly“. За разлика от климатиците, които изсушават въздуха в стаята, радиаторите са далеч по-неагресивен начин да се сгреем през зимните месеци, когато навън температурите са минусови. Чрез инсталацията на съвременни радиатори в дома си, ще можем да се насладим на дълъг списък от ползи, като някои от които са както следва:

  • Поддържане на оптимална температура;
  • Дълъг живот на уреда;
  • Приятен климат в помещенията;
  • Минимален риск от въздушни течения;
  • Безопасност;
  • Лесен монтаж и демонтаж;
  • Заемат малка площ.

С две думи, радиаторите като вид отопление за дома са изключително ефективни и иконимични. Те могат да се поставят във всяко едно помещение, като дори и при отворени врати, рискът от въздушни течения е минимален. Радиаторите са силно предпочитано средство за климатизация още от миналото, като тази тенденция се е задържала до ден днешен.

Алуминиев или панелен радиатор

Както и при всяко друго нещо, така и при уреди като радиаторите, разнообразието е налице. То ни позволява да направим най-правилният за нас избор, с който да се чувстваме добре дълго време занапред. Ако трябва да разгледаме по-подробно разликите между алуминиевия и панелния радиатор, ще започнем най-напред от материалите, от които двата вида са изработени. Също така, е добре да посочим и предимствата и недостатъците, както при единия, така и при другия вид. Позовавайки се на таблицата по-долу, ще успеете да добиете точна представа за това какъв избор Ви предстои да направите. А след това, ще насочим фокус към стъпките, които трябва да бъдат предприети при монтажа на нов радиатор в дома Ви. Останете с нас!

 

Предимства

Недостатъци

Алуминиев радиатор

  • Висока пластичност;
  • Ефективно топлоотдаване;
  • Малко тегло;
  • Икономичност;
  • Естетика.

 

  • Риск от електрохимична корозия;
  • Риск от повреда при спад на налягането.

Панелен радиатор

  • Устойчивост на 75%;
  • Равномерно разпределение на топлината;
  • Ниска нужда от охлаждаща течност;
  • Ниска цена.
  • Склонност към корозия;
  • Не търпят водни чукове;
  • Монтаж върху скобите в стената.

В общи линии, това са предимствата и недостатъците на двата вида радиатора – алуминиевия и панелния. Кой от двата ще изберете, си остава изцяло Ваше решение, а сега нека се насочим към темата за монтажа и демонтажа на този вид отоплителен уред, защото това е може би и най-важната част при обособяването на климатизация у дома.

Монтаж и демонтаж на радиатори

Това занимание не е за всеки. Само опитен специалист би могъл да извърши демонтажа и монтажа на радиаторите в дома ни прецизно и следвайки правилата. Когато говорим за ВиК дейности, тук безопасността е водеща. За да избегнем евентуални аварии, породени от нашата ниска компетенция, е най-добре просто да се доверим на професионалистите, и да оставим всичко в техните ръце. А ние просто да наблюдаваме процеса…

Стъпките при демонтажа и монтажа на радиатори са няколко. Всъщност осем. Добре е да сте наясно с тях, дори и ако не се занимавате пряко с този вид ВиК дейност. По-долу ще обобщим накратко какво точно Ви очаква, когато е време да подмените старите радиатори с нови, или да монтирате първите си такива. Това ще Ви помогне да инспектирате работата на специалиста напълно информирани.

Стъпки

Задачите, които трябва да бъдат следвани и изпълнение по време монтажа и демонтажа на Вашия радиатор са следните:

1.    Оглед на радиаторите/системата в дома Ви;

2.    Източване на водата от системата;

3.    Демонтаж по специален метод;

4.    Монтаж на новите радиатори;

5.    Избор на радиатори;

6.    Допълнителни монтажни дейности (китове, термоглави, секретен кран и др.);

7.    Монтиране на обезвъздушител;

8.    Следмонтажна поддръжка.

Всяка една от изброените стъпки е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА и изключително важна, за да протече всичко както трябва. И както казахме и по-рано, много е важно да намерите добър ВиК специалист, който да свърши работата си перфектно, без да пропуска нито един детайл. Ако искате радиаторите Ви да работят безпроблемно години наред, а Вие от своя страна да се радвате на топъл и уютен дом, се опитайте да намерите най-надеждната ВиК фирма, която наред с професионално изпълнение, ще Ви впечатли и с ниски цени. Ние Ви препоръчваме VIKHELP и смяна на радиатори София!

Защо VIKHELP

ВиК фирми има доста в наши дни, като всяка една от тях е в състояние да Ви предостави работещи и ефективни услуги за дома. Съветваме Ви да изберете именно VIKHELP, защото тази компания се отличава с екип от висококвалифицирани специалисти, които също така се радват и на богат опит в областта. С тяхна помощ ще успеете да „стоплите“ дома си по-възможно най-добрия и приятния за всички начин, а стойността на всяка една от предлаганите ВиК услуги ще бъде дори и по-ниска от очакваното. Защото VIKHELP са:

  • Опитни;
  • Коректни;
  • Експедитивни;
  • Вежливи.

Когато плащаме за даден вид услуга, ни се иска парите ни да бъдат напълно оправдани. В много случаи оставаме силно разочаровани, тъй като не сме получили онова, в което сме вложили средствата си. С VIKHELP ще бъдете на 100% удовлетворени от постигнатите резултати!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com