Може ли да се замрази кашкавал?

36195
Може ли да се замрази кашкавал?
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте си купили повечко кашкавал, не винаги е възможно да го използвате преди да изтече срокът му на годност. Жалко е да изхвърлите този млечен продукт, а пък не всеки си има в апартамента или къщата специална изба за съхранение на млечни продукти. В такива случаи фризерът идва на помощ. Но може ли всеки кашкавал да бъде замразяван? Губи ли вкуса си след замразяване? Въобще, как да замразим кашкавал?

Като цяло, сред пресните, естествени и сурови храни има много малко, които не понасят процеса на замразяване при минус 19 градуса. Именно такава температура бива смятана за идеална с цел дългосрочно съхранение. Повечето храни, особено месото и рибата, понасят добре силно понижаване в температурата, понеже структурата им поддържа подходящ баланс между мускулни влакна, вода и мазнини.

Възможно ли е замразяване на кашкавал?

Конкретно в случая с кашкавала, замразяването е благоприятно или неблагоприятно в зависимост от неговата текстура и количеството вода, което съдържа: колкото е повече водата, толкова по-неприятен ще бъде резултатът от замразяването. При размразяване водата се отделя, а това кара продукта да изсъхне, да стане ронлив и потенциално да развие брашнеста текстура. С други думи, колкото по-пресен е кашкавалът, толкова по-нежелателно е да се замразява, тъй като при размразяване разрушава структурата си. Също така, колкото по-ярки са ароматът и вкусът му, толкова по-вероятно е да загуби тези качества след замразяване.

Ако не искате кашкавалът да мухляса - съхранявайте го по този начин във фризера!

Как да замразите кашкавал?

Преди да поставите кашкавала във фризера, е необходимо да извършите подходяща подготовка. Най-добре е да нарежете по-голямо парче кашкавал на малки порции, които да разделите по опаковки. След размразяване такава порция ще трябва да се консумира възможно най-скоро (максимум след 2-3 дни), защото губи своята трайност.

Следващата стъпка е да увиете порциите в алуминиево фолио, за да създадете слой, който да предпази продукта от окисление по време на замразяване и размразяване. В идеалния случай трябва да оставим кашкавала за една нощ да се размрази в хладилника преди консумирането му.

Поставете увитите във фолио порции кашкавал в торбичка за фризер и се опитайте със сламка да изтеглите излишния въздух. При замразяване на твърди и полутвърди кашкавали няма нужда от бързо замразяване, тъй като водното им съдържание е ниско. Тези кашкавали може да бъдат съхранени във фризер до шест месеца.

От колко мляко се прави 1 кг кашкавал; и една рецепта за колониално сирене!

Начини за замразяване на кашкавал

На резени

Рядко се удава успешно да замразим и размразим индивидуално опакованите резени кашкавал, продавани в магазините. Те лесно се ронят след размразяване. Ако се опитвате качествено да замразите нарязания кашкавал, най-добрият начин за целта е следният. Поставяте парчетата кашкавал поотделно върху тавичка, покрита с хартия за печене или силиконова подложка. Замразявате ги за 30 минути. Слагате замразените резени в торбичка с цип. Можете също така да поставите отрязъци пергаментова хартия между всяко парче кашкавал и да го съхранявате в херметически затворена кутия.

В настъргано състояние

Това е най-добрият начин за замразяване на кашкавал! Настъргвате кашкавала, измервате отделните порции и ги разпределяте в торбички с цип. Във всяка записвате количеството, за да знаете после колко торбички ще са ви нужни за приготвянето на определено ястие. Уверете се, че сте изписали правилно вида кашкавал вътре, когато го етикетирате. Използвайте сламка, за да изтеглите възможно най-много въздух от торбичките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com