Ако не искате кашкавалът да мухляса - съхранявайте го по този начин във фризера!

40506
Ако не искате кашкавалът да мухляса - съхранявайте го по този начин във фризера!
Снимка: iStock/Guliver

Кашкавалът е продукт, който в условия на дълготрайност може да бъде съхранен чрез замразяване. Но дали вкусовите му и хранителни качества се променят след това? Всичко зависи от начина, по който се съхранява.

Защо изобщо трябва да се замразява кашкавал?

Случва се в различни периоди млечните продукти като цяло да ни поднесат неприятни изненади с цените си. Хора, които практикуват замразяване на кашкавала с цел поне донякъде да смекчат ценовите удари, припомнят още, че замразяването му е добра гаранция и срещу мухлясване – това е своеобразен допълнителен бонус.

Твърдият кашкавал с високо съдържание на мазнини е по-подходящ за замразяване, докато мекият и с висока влажност – не толкова. По-меките видове кашкавал не бива да се замразяват, защото често губят оригиналната си текстура; а по-мазните след размразяване я запазват сравнително добре. Но при всички случаи актът на замразяване и размразяване не лишава кашкавала от възможността да се използва като съставка в различни ястия.

Най-лесният кашкавал пане, който се приготвя за 10 минути

Преди слагането му във фризера винаги го опаковайте в готварска хартия или алуминиево фолио на парчета най-много по 100-150 грама – желателно дори на още по-малки порции. След това е най-удачно да се сложи в торбичка с цип и после във фризера. Не забравяйте да отбележите датата, на която е бил замразен. Обаче, ако кашкавалът е в оригиналната си опаковка (включително алуминиево фолио), спокойно може да се постави направо в торбичката с цип и сетне във фризера, без да го опаковате допълнително.

Колко издържа замразеният кашкавал?

Твърдият кашкавал, нарязан на парчета, издържа дълго време във фризера, приблизително 6 месеца - ако е добре опакован. По-мекият - около 4 месеца. Нарязаните или настъргани кашкавали траят по-малко време, защото имат по-голяма абсорбираща площ - като в този вариант срокът на трайност е 3 месеца.

Лесен паниран кашкавал, който НИКОГА не се разтича в тигана

Как да размразим замразен кашкавал?

В идеалния случай размразете кашкавала за една нощ в хладилника. Парче със средни размери ще се размрази напълно приблизително за 8 часа. Препоръчително е преди консумация да се остави 30 минути на стайна температура. Нормално е да забележите промяна в оригиналната текстура на кашкавала след размразяване, но във вкуса не ще има сериозни отклонения. Все пак, най-препоръчително е да използвате размразения кашкавал предимно за готвене. Не се препоръчва да го оставяте повече от 6 месеца замразен - това е максималният срок.

Какво ще се случи, ако замразите кашкавала неправилно?

Нарушаването на правилата може да причини загубване на привлекателния вид на кашкавала, а вкусът му дори може да се влоши. Така става, ако е опакован в целофаново фолио: този материал може да излъчва „аромат“ на пластмаса. По-добре е да използвате алуминиево фолио или пергаментова хартия.

Това е правилният начин за съхранение на домашен КАШКАВАЛ

Друга грешка е замразяването на големи парчета кашкавал с тегло над петстотин грама. В този случай рискувате да не успеете да го изконсумирате след размразяването, а в това време качеството му се влошава.

Кашкавалът, който след размразяване се планира да бъде използван за пица или други ястия в наситнен вид, е по-добре да го настържете или нарежете предварително, дори преди замразяването.

Кашкавал не бива да се съхранява повече от 3 или 6 месеца във фризер, в зависимост от това как е нарязан. Ако го държите по-дълго, вкусът му се влошава, а изпарението на влагата ще го направи прекалено сух.

Освен това: не бива да размразявате кашкавала в микровълновата печка, там просто ще се разтопи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво трябва да направим, когато някой се отнася зле с нас?

15 навика, които си струва да възприемете от богатите

Не го правете така: 8 грешки при правене на козунак

10 неща, които винаги забравяме преди почивка

Кои подправки са абсолютно задължителни за агнешкото?

9 трика за обогатяване на най-обикновения интериор

Какво се яде на Гергьовден по стара българска традиция?

77-годишната Шер с откровено признание защо излиза с много по-млади мъже (ВИДЕО)

86-годишен японец се ожени за първата си любов 60 години след раздялата (ВИДЕО)

Гениалността предавали ли се по наследство?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com