Мухите ще летят далеч от двора ви – ето как

27396
Мухите ще летят далеч от двора ви – ето как
Снимка: Thinkstock

Дворът е ценно богатство към имота ви, което предоставя пространство за почивка, градинарство, водни забавления в градинския басейн, спорт или просто лежерно излежаване в хамака на сянка с интересно четиво в ръка. Насекомите и особено мухите обаче могат с лекота да провалят деня ви за релакс в двора и да съсипят удоволствието ви.

Тези нахални жужащи насекоми не само създават дискомфорт на релаксиращите в градината, но принасят и опасни заболявания. Мухата е известна като нечистоплътно насекомо, неподбиращо храната си. Тя може с еднакъв апетит да накаца и животинските изпражнения в двора, и храната върху масата, с което пренася бактерии и заболявания и представлява опасност за човешкото здраве.

Чревни инфекции, холера, дифтерия, туберколоза, дизентерия са само част от най-разпространените болести, които ви дебнат, ако не съумеете да се справите с мухите в двора ви. По данни на СЗО над 65 са заболяванията, поразяващи основно кожата, очите и стомашно-чревния тракт, пренасяни от тези насекоми, което прави намирането на решение за справяне с мухите в двора ви от ключово значение за безопасните забавления и релакс в градината в късната пролет и през лятото, когато мухите са най-активни.

Хранителните навици на мухите и начинът, по който се размножават, са основните предпоставки да могат да разпространяват толкова много и опасни заболявания. Може да се справите с тези неканени гости, следвайки съветите ни.

Как да държите далеч мухите от двора ви?

1. Погрижете се за чистотата на двора и имота си. Мухите биват привлечени от нечистотията и не биха се поколебали да кацнат върху боклук, мръсотия и изпражнения и след това върху вас или храната ви, пренасяйки по този начин бактерии и болести. 

Ако държите кошовете затворени, не изхвърляте отпадъци в открити съдове и на достъпни места, не оставяте храна на открито и почиствате системно след домашните си любимци, мухите няма да бъдат привлечени от двора ви и така ще ви се наложи да полагате по-малки усилия да ги прогоните. Компост и тор също нямат място на открито.

Какво е чесновата муха и как да спасим градината си от нея?

Дръжте ги в мазета, специални помещения на закрито и затворено, за да не привличате мухите. Дори изгнилите дървета могат да се превърнат в притегателно местенце за всеядните нахални насекоми, така че – изхвърлете ги. Добрата хигиена е ключ към решаване на проблема с мухите в имота ви, поддържайте я.

2. Доверете се на новите открития и решения като лепкавите капани за мухи. Важно е обаче къде ще ги закрепите, за да работят ефективно и успешно. Закачете ги на места, където мухите са склонни да се роят – клони на дървета, къщички за птици и тенти или надвеси.

По отношение на градината най-добре поставете по-щедро капаните по нейните граници, за да не допускате мухите да нарушават хармонията, спокойствието и почивката ви на въздух. Ако не желаете да влагате средства в закупуването на капани за мухи, може да си ги приготвите сами – онлайн има достатъчно работещи идеи, обяснени стъпка по стъпка, как да приготвите работещ капан за мухи без пари.

Какво отблъсква мухите - 10 лесни идеи за реализиране

3. Ако пръскането с препарати не влиза в плановете ви, тъй като не отговаря на бюджета ви или тъй като се безпокоите за растенията, домашните животни и децата, заменете ги с… растения, които мухите не понасят. Както всяко живо същество и мухите имат нетолерантност към определени аромати. Използвайте ги, за да държите далеч мухите от двора ви.

Отблъскват ги босилек, дафинов лист, котешка трева, лавандула и невен. Лавандулата в градината ви ще допринесе за хармонията с успокояващия си аромат и ще ви поднесе спокойствие и наслада, котешката трева ще зарадва мъркащите ви четириноги приятелчета, дафиновият лист ще използвате за трапезата си, а невенът не само е полезен за кожата при редица заболявания и раздразнения, но държи и комарите далеч. Така че засадете смело от тези от тях, които харесате, и се радвайте необезпокоявани от мухи на ефективността им и постигнатите резултати.

Спазвайки тези лесни стъпки и съвети, ще опазите двора си от нахалните крилати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com