Мъдър или интелигентен – каква е разликата

12582
Мъдър или интелигентен – каква е разликата
Снимка: Pixabay

Интелектът и мъдростта не са едно и също нещо, въпреки че много от нас смятат, че са синоними. Живеем в общество, което цени преди всичко ефективността и способността за постигане на резултати - общество, в което на пръв поглед само най-умните от умните могат да успеят. Само истински мъдрите хора, обаче, са способни да постигнат истинско щастие - най-вече защото нищо не може да ги отклони от пътя, определен от техните ясни житейски ценности. А също и защото винаги се опитват да постъпят правилно и да гледат на света около тях оптимистично.

Мъдростта е просто способността да се държите умно, рационално и правилно. Но не ни ли помага интелигентността да се държим логично и рационално в ежедневието си? Високата интелигентност не означава ли вземане на правилни решения?

Разликата между интелигентност и мъдрост

1. Мъдростта изобщо не се основава на личен опит

Всъщност тази много разпространена идея за мъдрост се оказа мит. Да, в нашето общество наистина съществува мнение, че уж истинска мъдрост може да се придобие само с житейски опит и само години по-късно - с една дума, че само стари хора, които са видели много, могат да бъдат мъдри. В действителност обаче няма пряка и силна връзка между продължителността на живота, живян от този или онзи човек, и неговата мъдрост. С течение на годините не е задължително хората да стават по-мъдри.

2. Високата интелигентност ви прави по-ефективни и по-компетентни в избраната от вас област

Умните хора могат да вършат работата си по-ефективно и имат високи стандарти. Но благодарение на това те много по-често от останалите изпитват чувство на раздразнение, когато не всичко в живота им върви както биха искали. Често те са по-целенасочени и търсят конкретни резултати. Хората с висок интелект не понасят несигурността и това е, което ги отличава от истински мъдрите хора. Мъдрите хора са много по-добри в справянето с неочакваното и непланираното. Те, както никой друг, знаят как да отстъпят назад и да погледнат на реалността със спокоен и трезв поглед.

Астролог: От днес започва нова ера, която ще продължи 200 години

3. Мъдрите хора вземат най-добрите решения

Ако има една ясна и недвусмислена разлика между хората с висок интелект и дълбока мъдрост, то е, че втората група се отличава с много по-голяма отвореност на ума. Мъдростта е много повече от просто знание. Мъдрите хора са видели много на този свят (и не само са видели, но и са научили много), умеят да мислят трезво и могат да приемат както своите победи, така и провалите.

Освен това мъдрите хора имат много по-добра представа за това как ще се развие дадена ситуация във времето, което им помага да поддържат баланс.

4. Високата интелигентност може да се използва за добро или не

Високият интелект не е нищо повече от инструмент, който може да се използва както за постигане на добри цели, така и за манипулация, конспирация, предателство или създаване на сложни планове за получаване на нещо за сметка на някой друг. Отново интелигентността не е нищо повече от инструмент и за какво ще се използва зависи само от нейния собственик.

Но мъдростта ... Тя е неразривно свързана с вътрешната, дълбока способност да се прави разлика между добро и зло. Ето защо наистина мъдрите хора неизменно са на страната на доброто.

5. Мъдростта е положителна

Истинската мъдрост почти винаги ви помага да видите света, своето място в него и други хора от по-позитивна перспектива

В края на краищата същността на мъдростта е да знаете какво е наистина важно в този свят и да можете да вземете правилните решения, които могат да подобрят както вашия живот, така и живота на хората около вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com