На какво разстояние е най-близката планета до Земята?

9066
На какво разстояние е най-близката планета до Земята?
Снимка: iStock

Днес Марс е една от най-популярните планети - върху нея е насочено по-голямата част от вниманието на учени и любители астрономи. И това не е изненадващо. Марс е най-близката до Земята планета и по космически стандарти разстоянието до него е малко.

Марс е четвърта планета в Слънчевата система, като не се отличава нито с маса, нито с размери - във всички отношения представлява средна планета, дори може да се каже, че, в сравнение с останалите, е от малките планети в системата; диаметърът й е 6792 км (този на Земята е 12 742 км) . Само Меркурий е с по-малък диаметър. Има много тънка атмосфера и изключително неравна повърхност - с планини, кратери и долини. Притежава два спътника – Деймос и Фобос. Смята се, че Фобос рано или късно ще падне на Марс - всяка година той се доближава по малко до планетата. Но Деймос най-вероятно ще „избяга“ - той пък постоянно се отдалечава.

Ето кога можем да видим всички планети от Слънчевата система

Наричат Марс „Червената планета“ заради характерния цвят на повърхността му. Всичко е заради желязото - ръждив прах не само покрива самата планета, но и се издига в атмосферата. Оттук и нейният червеникав цвят.

Марс е осеян с много кратери. Най-големият се нарича Голяма северна равнина и заема около 40% от планетната повърхност. Астрономите считат, че се е образувал след сблъсък на Марс с космическо тяло с размери приблизително колкото Плутон.

На Марс има вода! Изследователски апарати са открили слоеве подповърхностен лед в полярните региони на планетата. Възможно е Червената планета някога да е имало истински реки и езера - много разломи на нейната повърхност може да са следи от тях.

На Марс не вали. Но затова пък има сняг – ала той се състои от въглероден двуокис. Пясъчните бури са друг аспект на времето, който никой не харесва. Понякога бушуващите ветрове вдигат толкова гъсти облаци прах, че скриват огромни области на планетата от очите на учените. Такава буря понякога продължава с месеци.

Никой не знае кой е откривателят на Марс. Най-ранното споменаване, оцеляло до наши дни, датира от 1570 г. пр. Хр. Поради червения цвят на планетата – цвета на кръвта, я нарекли на името на римския бог на войната.

Колко са планетите в Слънчевата система? Отговорът ще ви изненада

Разстоянието между Марс и нашата планета непрекъснато се променя. Средното е 225 милиона км, максималното - 401 милиона км, минималното - 54,6 милиона. Но такова близко сближаване никога не е имало в цялата история на човечеството. През 2003 г. Земята и Марс се доближиха най-много за период от 60 хиляди години - на 55.7 милиона км.

Температурата на повърхността на Марс е от минус 143°C до плюс 35°C. Денят трае 24 часа 39 минути и 35 секунди.

Тъй като Марс е по-отдалечен от Слънцето, отколкото Земята, на Червената планета й е необходимо повече време, за да извърши едно завъртане около Слънцето. Затова годината на Марс е 686,98 земни денонощия.

Колко е дълъг един ден на Марс?

Марс се върти около своята ос с приблизително същата скорост, както Земята. Поради това продължителността на деня на тези две планети е почти еднаква. Един марсиански ден (наречен „сол“) трае 24 часа и 39 минути.

Сезони на Марс

Наклонът на оста на въртене на Марс е много подобен на този на Земята: Червената планета е наклонена под ъгъл от 25,2°, а Земята под ъгъл от 23,5°. Поради тази причина на Марс също има четири сезона: пролет, лято, есен и зима. Всеки сезон на Марс обаче е с два пъти по-дълго времетраене, отколкото земните. Това се обуславя от факта, че на Марс му трябват почти две земни години, за да направи едно въртене около Слънцето.

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com