На какво се дължи апатията?

23713
На какво се дължи апатията?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Невробиолози от Оксфордския университет са провели изследване, което е установило, че причината за апатията невинаги се явява леност или мързел – в някои случаи можем да виним биологията.

Същината на експеримента се състояла в това, че учените предложили на група здрави доброволци да играят игра, в която било необходимо да приложат физическа сила с цел да получат възнаграждение.

Причините за песимизъм и депресия

Хората с определена генетична мутация реагират по-остро на събитията в живота, което влияе върху риска от депресии, сочи ново изследван...

С голям интерес се ползвали високите награди, изискващи умерена сила, докато малките награди, чието спечелване било по-сложно, били по-малко популярни.

По време на изпълнението на задачата мозъкът на доброволците бил сканиран с магнитнорезонансен томограф и учените направили парадоксално откритие.

Проекционните зони на кората на главния мозък отговарят за движението и при апатичните хора по време на експеримента те се оказали по-активни, отколкото при целеустремените.

Изследователите установили, че се изискват повече усилия от равнодушните личности, за да претворят решенията в живота и да започнат да действат.

Депресията е физиологично, а не психическо заболяване

Възникването на депресивно състояние протича в хипокампа – област от главния мозък, която отговаря за състоянието на стрес, памет...

Работата на мозъка изисква значителни разходи на енергия и ако апатичните хора хвърлят много усилия, за да планират действие, то сили за неговото изпълнение вече не остават.

Това изследване не отчита апатията на всички хора, но резултатите му имат значение за търсенето на лечение за хора, чиято апатия носи патологичен характер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com