На кое училище в София прякорът му е Бастилията?

20078
На кое училище в София прякорът му е Бастилията?
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Бастилията е крепост във Франция, известна с това, че е била затвор на френските крале. Феодалите, които били непокорни и не се подчинявали, били затваряни там от Луи XI, а кардинал Ришельо изпращал политическите си противници в Бастилията. Как при условие, че Бастилията е била затвор, е възможно родно училище, позиционирано в София, да е известно от незапомнени времена именно с прякора си Бастилията? Тъмничен ли е бил режимът на учениците там, твърде строги като в затвор ли са били правилата, случвало ли се е нещо потайно и жестоко зад стените му, или причината за това училище в София да е известно като Бастилията е друга и далеч не страшна и потайна? Разберете всички любопитни подробности.

Кое училище в София наричат Бастилията?

Прякорът Бастилията носи едно от легендарните училища в София, което е и сред най-елитните. 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ е училището в София, извисяващо гордо гръдта си на улица „Гео Милев“, близо до Националния военно-исторически музей, носещо прякора Бастилията от незапомнени времена. Училището е елитно и в него влизането в него изисква полагането на особени усилия и знания, тъй като е сред топ 10 на гимназиите, в които приемът е с най-висок бал.

Кое е най-старото училище в България?

Възпитаниците на 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ показват изключително високи резултати на НВО 4-ти и 10-ти клас, блестящи на ДЗИ. Повод за гордост на легендарното училище в София, носещо прякора Бастилията, са безкрайните и неизброими успехи на възпитаниците му – първи места и медали на редица международни състезания, участия в благотворителни акции, отлични постижения в спортни състезания, олимпиади, Кеймбридж състезания. Успехът на възпитаниците е ясно и категорично доказателство за възможностите, които училището предлага, както и за неговия престиж и отличен старт в живота, който осигурява на старателните си възпитаници. Училището осигурява и кариерно ориентиране, възможности за развитие и изява в областта на науката, творчеството и изкуството, отлично медицинско обслужване и знания по важни за децата и младежите теми като безопасно сърфиране в интернет. Всичко това го прави предпочитано от много родители и ученици и води до необходимостта от висок бал за класиране и прием.

Патрон на училището е поетът с творчески псевдоним Димитър Полянов и истинско име Димитър Иванов Попов, на когото е кръстено и училището при създаването му на 01.09.1954 година. Името е променено на Иван Вазов след 1989 година, тъй като Полянов е бил социалист. Инициативата за промяната на името била на учителския колектив.

Знаете ли кое е най-голямото училище в България?

Девизът на 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ – „Ако успееш тук, ще успееш навсякъде!“ – е показателен за високите изисквания към учениците и високото ниво, което може да бъде получено при обучение в Бастилията.

Защо 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ се назовавало Бастилията?

Причината елитното училище да остане известно в историята и до днес с прякора Бастилията не е жестокост, строга дисциплина или мракобесие, случващите зад стените му. Причината се корени в самите стени или по-скоро в цвета им. Днес цветът е променен, но в миналото е напомнял точно този на известната крепост – затвор, откъдето именно идва прякорът му. Така че този прякор не следва да ви притеснява, ако до сега е будил съмнения у вас относно причината за произхода си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com