На кого не се препоръчва да консумира сушени домати?

1849
На кого не се препоръчва да консумира сушени домати?
Снимка: Pacto Visual / Pixabay

Доматите от дълго време са неразделна част от ежедневното меню. Те са редовна съставка в гарнитури, салати, супи и яхнии. Също може да се консервират и сушат. Навярно мнозина имат любимо свое ястие с тази съставка.

Д-р Елена Соломатина разказва по-подробно за ползата и вредата от тях. 

Въпреки разнообразието от сортове и начини на приготвяне, хранителният състав на веществата в доматите е сравнително еднакъв. Те може да се похвалят със сериозно количество витамини А, К и от групата В. Изобилстват още с аскорбинова киселина - средно голям домат съдържа около 40% от дневните потребности за витамин С. Често ги наричат и склад на калий, желязо, магнезий, манган, мед и фосфор.

Тези органични съединения, които се съдържат в доматите, оказват особено въздействие върху хората. Главният елемент в тях е ликопенът. Именно той им придава яркия и наситен червен цвят. От здравословна гледна точка продуктите, съдържащи такова съединение, представляват мощен антиокислител, който блокира развиването на сърдечно-съдови заболявания. Ликопенът намалява също рисковете за чисто мъжки болести: аденом и рак на простатата. Подобно на други зеленчукови култури, доматите изобилстват с фибри - което обстоятелство оказва позитивен ефект за здравето на червата.

6 научно обосновани ползи от яденето на домати

Доматите като продукт са популярни и в козметологията. Сокът им се използва срещу слънчево изгаряне. Доматените маски се ползват за предпазване на лицето от ултравиолетова радиация и за усилване на образуването на колаген – този фактор оказва ефект на подмладяване.

За кои хора сушените домати са вредни?

Историята посочва как дълго време се смятало, че доматите – както свежите, така и сушените и консервираните, оказват вредно влияние върху организма. Проблемът е тяхната висока киселинност, която негативно се отразява върху храносмилателната система. И наистина – доматите са доста кисели зеленчуци, така че категорично не се препоръчват на хора, които имат проблеми в стомашно-чревния тракт, особено в остър стадий, също с усложнения като различни язви, гастрити, чернодробни заболявания, панкреатит.

Друга съставка в доматите също е вредна за организма. Те изобилстват с оксалова киселина – а тя е вредна при подагра и съответно проблеми със ставите, свързани с това обстоятелство; също влияе лошо при бъбречни заболявания.

Доматите се ядат с повишено внимание - независимо дали се предлагат свежи, консервирани или сушени; не само по време на изостряне и кризи в посочените заболявания, но и по принцип. Вредните вещества може да се трупат в организма. Не е препоръчително да бъдат комбинирани с чесън и други пикантни съставки.

8 ОГРОМНИ ползи от консумацията на домати

Друга причина, поради която е по-добре да се въздържате от яденето на този зеленчук, е индивидуалната непоносимост. Доматите са доста алергичен продукт, така че ако изпитвате неприятни усещания, когато ги консумирате, тогава е по-добре да ги изключите от своето меню.

Кой не бива да яде сушени и консервирани домати?

Едни от най-популярните начини за приготвяне на домати са консервирането и сушенето. Много домакини обичат да ги сушат и консервират есента, за да зарадват семейството си с тях през зимата. Но консервирани и сушени домати изрично не се препоръчват на хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания, защото освен, че съдържат много киселина, при консервирането и сушенето се добавят оцет, подправки, черен пипер и т. н.

Консервираните и сушени домати обикновено съдържат голямо количество сол. Тази съставка влияе зле на някои процеси в организма. В никакъв случай не бива да ядете сушени и консервирани домати, ако имате някакви здравословни проблеми. Солта задържа течности в организма. По тази причина за хората с хипертония, сърдечно-съдови проблеми и отоци е по-добре да откажат такива домати или да ги ядат в много минимални количества.

Внимание! Статията има само информативен характер. Винаги се допитвайте до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com