Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На кой етаж е най-добре да се живее в блок?

04 декември 2023, 08:08 часа

Закупуването на жилище е сред най-важите избори, които правим в живота си. Решението обикновено е дългосрочно, а жилището се предава по наследство, което означава, че избираме дом за няколко поколения. Това важи с особена сила за хората с по-скромни доходи, за които дори покупката на малко жилище е дългосрочно предизвикателство за семейния бюджет.

Като се има предвид и цената на имотите, както и перспективата, че до пенсия ще се изплаща кредит за жилището, става ясно, че изборът е повече от отговорен и е важно да сме доволни с него дългосрочно и да не изпитваме допълнителни трудности, свързани с грижата и обслужването на закупеното жилище. Ако допуснете грешка с избора на град, квартал, тип жилище и дори етаж, който избирате, тя може да ви струва скъпо. Малък град без възможност за кариерно израстване е предизвикателство за семействата, тъй като ги поставя пред невъзможността да открият добре платена работа, с която да издържат домакинството, а лошият избор на квартал поставя в риск както спокойствието на семейството, така и възможността за престижно и добро училище за децата и води до необходимост от ежедневно пътуване, което често може да бъде дълго и неприятно.

По отношение на избора на етаж, макар да не изглежда чак толкова съществен, колкото този на населено място и квартал, необмисленият избор може да изправи семейството пред необходимостта да ремонтира покрива само, ако същият прокапе и създаде проблем в скъпо струващия им дом. Събрахме за вас информация на кой етаж е най добре да се живее и защо – какви са предимствата и недостатъците на първите и последните етажи и защо много купувачи ги избягват за сметка на най-предпочитаните – между 3-ти и 7-ми етаж в жилищен блок.

Още: Учени: Хората, които живеят на тези етажи, са с по-слаб имунитет

На кой етаж е най-добре да се живее – предимства и недостатъци на първите етажи

Макар най-ликвидни да са етажите от трети до предпоследен, може да се окаже, че първият етаж не е толкова лош избор. Макар да е ясно, че сте най-застрашени от посегателство и кражба особено ако терасата е достъпна от улицата, че ще се нуждаете от решетки на прозорците и вратите, както и система за сигурност, които са допълнителна инвестиция, ако сте по-трудно подвижни или мислите в перспектива и дългосрочно и блокът е без асансьор, ще ви бъде много по-лесно да имате достъп с бебешка количка от първия етаж, а когато остареете и изкачването на стълби се превърне в сериозно предизвикателство, ще сте благодарни за избора си.

Сред недостатъците на първите етажи освен темата са сигурността са:

  • повече шум,
  • по-малка възможност за красива гледка,
  • по-високо ниво на замърсяване на въздуха от движещите се автомобили.

Още: С уникална поръчка кметът на Добрич смята да реши 30-годишен проблем

Сред предимствата на първите етажи освен по-лесният достъп до улицата са:

  • възможност да използвате жилището за бизнес, ако особено се намира на комуникативно място,
  • по-ниска цена на имота – жилище на първите етажи струва по-малко.

На кой етаж е най добре да се живее в блок, ако първият не е нашият избор?

В повечето случаи купувачите се интересуват от 2-ри, 3-ти, 4-ти етаж. Златната среда е 3-ти-7-ми етаж, тъй като съчетава много повече тишина, спокойствие, чист въздух и красива гледка особено ако блокът се намира в подножието на планина. Високите етажи са по-добър избор и по отношение на сигурността – рядко крадците биха стигнали до 7-мия етаж освен ако наистина нямате огромни ценности в имота си. Етажите от златната среда не са и твърде високи, за да ви попречат за евакуация, ако се наложи такава.

Предимства и недостатъци на последните етажи

Най-горните етажи се избягват масово заради проблемите с покривите и достъпа, ако няма асансьор. Предимството е гледката и липсата на съседи над вас, които да създават шум и да ви пречат, както и фактът, че шумът от улицата е неуловим на последния етаж, но евакуацията при нужда може да се окаже невъзможна, покривът да протече и да ви наводни, а ако гледката е приказна, това ще оскъпи и жилището.

Очевидно е едно – отговорът на въпроса на кой етаж е най добре да се живее в блок не е еднозначен за различните хора и зависи от приоритетите, както и от плановете на семейството – дали предпочита достъпност, дали планира да използва жилището за бизнес, дали смята да остарее в него и се нуждае от етаж, до който може да стигне, дори да е развален асансьорът, дали шумът от улицата е онова, което на всяка цена иска да избегне. Когато правите избор, притеглете внимателно предимства и недостатъци, за да направите най-добрия за вас.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес