Най-честите причини за напукани устни и как да ги предотвратим

2105
Най-честите причини за напукани устни и как да ги предотвратим
Снимка: iStock/Guliver

Гладките и стегнати устни са атрибут на женската красота. За съжаление, понякога те имат проблеми като сухота, дъвчене, херпес или контактно възпаление на устните. Така че нека да разгледаме проблемите с напуканата устата и как да ги предотвратим.

Кожата на устните е много тънка и деликатна. Той няма потни жлези, а мастните жлези присъстват в малко количество, така че няма адекватен защитен слой. Освен това не съществувамеланин- боя за кожа, отговорна за защитата от слънце. Всички тези характеристики правят устните ни лесно податливи на различни заболявания.

Един от основните проблеми с устните е сухота, лющене и напукване на кожата. Най-честите причини за това са атмосферни условия като сух въздух, силно слънце, вятър и слана. Друг фактор, който причинява напукани устни, е навикът за често облизване. В контакт със слюнката, която съдържа храносмилателни ензими, те стават още по-сухи. Недостатъчното хранене (дефицит на витамини А, В и С) и твърде малкият прием на течности също допринасят за ексфолирането на кожата на устните. Напукани устни могат да се появят и при алергии, висока температура, употреба на определени козметични средства и лекарства и пушене.

За да се премахнете напуканата и лющеща се кожа на устните, си струва да се прави пилинг веднъж или два пъти седмично, за да се изглади повърхността на устните. Това може да бъде деликатен ензимен пилинг, който се оставя на устните за няколко минути и след това се изплаква. Алтернатива е пилинг, приготвен у дома. Една от тях е захарта, смесена със зехтина - след като я нанесете, масажирайте я на малки кръгчета за около минута, след което я изплакнете. Друг начин е да използвате мека четка за зъби, която също може да се масажира леко. След такова лечение устните ни не само ще бъдат изгладени, но ще придобият здравословен розов цвят поради стимулираното кръвообращение.

След като използвате пилинга, си струва да нанесете подхранваща маска или регенериращ крем върху устните два пъти седмично и да го оставите за няколко минути. За да подхраним и регенерираме напуканите устни, можем да използваме естествени съставки като мед, зехтин, какаово масло, кокосово масло и арганово масло. След като нанесете избрания продукт, го оставете за няколко - няколко минути и изплакнете.

Преди да излезете на чист въздух, не забравяйте да поставите защитно червило със слънцезащитен крем, за да предпазите устните си от слънце, вятър и замръзване. Не забравяйте да не облизвате устните си, защото по този начин допринасяме за влошаване на състоянието на кожата.

Освен това трябва да се погрижите за правилно балансирана диета, богата на витамини и минерали, по-специално витамини В и Е, както и на калций и магнезий. Избягвайте пикантни, солени, пикантни и кисели храни, които могат да раздразнят кожата на устните. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com