Най-дълбокото езеро на планетата

11021
Най-дълбокото езеро на планетата
Снимка: Facebook/SixAJourney

Байкал е езеро в южната зона на Източен Сибир. Той е най-дълбокото езеро на планетата, най-големият естествен водоем с прясна вода и най-голямото сладководно езеро по площ в азиатския континент. То се намира в средата на Азия, на границата между Република Бурятия и Иркутска област в Руската федерация. Площта му е 31 722 км², което е малко повече от територията на Белгия, а максималната дълбочина – 1642 м.

Водните запаси в Байкал са колосални - 23 615 куб. км, което представлява около 19% от всичките 123 хил. куб. км запаси на прясна вода в света – по този показател Байкал е на първо място сред езерата. В него има повече вода, отколкото в петте Големи езера на Северна Америка (Горното, Хурон, Мичиган, Онтарио, Ери), взети заедно.

Кое е най-соленото море?

Чистота на водата

Невероятната чистота на водата в Байкал се дължи на жизнената дейността на микроскопичното ракообразно епишура. То консумира органичната материя на водораслите, като пропуска вода през своя организъм. Байкалската епишура (лат. Epischura baicalensis) е планктонично ракообразно. Размерът на такова възрастно полупрозрачно раче е около 1.5 мм. Епишурата консумира по-голямата част от водораслите и е важен хранителен продукт за популярния сред риболовците байкалски омул. Именно на тези рачета Байкал е задължен за чистотата на своята вода.

А самата вода в езерото е толкова прозрачна, че камъни и различни предмети може да се забележат на дълбочина 40 метра. Това обикновено става през пролетта, когато водата в езерото е със син цвят. Лятно време в затоплената от слънцето вода се развива маса миниатюрни животински и растителни организми - затова нейната прозрачност намалява до 8-10 метра, а цветът й придобива синьо-зелени и зелени оттенъци.

Наистина ли Еверест е най-високата планина на Земята?

Туризъм

Живописните райони около Байкал привличат туристи от цял ​​свят с изключителното си разнообразие на растителен и животински свят. Регионът има статут на резерват от значение за цялата планета. По количество на ендемичните (растящи само тук) редки растения, той надминава в това отношение дори островите Галапагос и Мадагаскар.

Най-благоприятният курортен сезон на Байкал е времето от май до края на септември. През лятото освен на екскурзиите, туризма и риболова, туристите могат да се насладят на плажна почивка, а в зимния сезон – да практикуват ски-спортове.

Байкал има добри възможности за технически дайвинг (гмуркане), което включва разглеждане на изкуствени „забележителности“ – потънали кораби, шлепове, вагони и други живописни техно-развалини.

Идеи за пътуване в комбинация от море и планина

Местна кухня

Районите около Байкал са знаменити с оригиналните ястия от бурятската и сибирската кухня – основащи се предимно на рибни и месни продукти. Впечатлението определено няма да е цялостно, ако не вкусите местната кулинарна атракция - топло пушена риба омул. Друга типична байкалска риба е голомянка; сушена, тя великолепно придружава класическото руско питие - водката. Освен това рибите сиг и хариус са задължителни за дегустация най-вече както ги готвят рибарите - на открит огън. Изключителни байкалски специалитети са „расколотка“ и „загудай“. Расколотката представлява парченца свежо замразена риба, поръсени със сол и черен пипер; загудаят е прясно посолена риба, овкусена с подправки, сметана и масло.

Сезонът на прочутите сибирски гъби постепенно започва през август, като достига разгара си в средата на септември.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com