Най-дългият мост в света (ВИДЕО)

50237
Най-дългият мост в света (ВИДЕО)
Снимка: стопкадър / NanukTech / YouTube

Китай постоянно изненадва света с технологичен напредък и впечатляващи обекти, каквито не могат да се срещнат никъде другаде. Един такъв строеж е дело на водещи китайски инженери и се нарича „Данян-Куншан“. Той е построен с единствената цел да подобри значително транспортните връзки между населените места на тази многолюдна държава - но в крайна сметка спечели титлата на най-дългия мост в историята на човечеството.

Виадуктът, в който са инвестирани над 10 милиарда долара, влезе в класацията на рекордите в Книгата на „Гинес“ като най-дългият в света. Построен е само за две години. Строителството започва през 2008 г., а тържественото откриване става на 30 юни 2011 г. Мостът е с дължина 164.8 км и е разположен в Източен Китай, провинция Дзянсу, точно между Нанкин и Шанхай. Съоръжението е част от високоскоростната жп линия Пекин – Шанхай, по протежение на която има само 5 гари. По-голямата част от моста е разположена в долината на река Яндзъ, а по-малката, която е с дължина 9 км, минава над езерото Янченгу.

Ердоган откри най-дългия висящ мост в света (ВИДЕО)

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откри днес най-дългия в света висящ мост над пролива Дарданели в Северозападна Турция. С нег...

Виадуктът „Данян-Куншан“ е много внушителен, минава над канали, реки, езера и планини, което наложило при неговото конструиране и строителство да се използват различни технологични способи и методи. В изграждането му са участвали 10 хиляди работници и специалисти, които са се трудили 24 часа в денонощието едновременно от двете страни на строежа. За конструкцията са изразходвани 2.5 милиона кубически метра бетон и 500 хиляди тона стомана. Бетонните елементи са произведени в 10 завода. Общата площ, която заема, е едва 109 декара.

Виадуктът „Данян-Куншан“ е в състояние да остане невредим при земетресение със сила 8 по Скалата на Рихтер и е построен така, че да е устойчив на цунами или сблъсък с голям кораб. Той впечатлява със своя мащаб на модерна инфраструктура, пригодена и за железопътен, и за автомобилен транспорт. Всекидневно по него преминават около 30 000 автомобила. Веднага след откриването той се превърнал и в уникална атракция в Китай.

Вярно ли е, че Сахара не е най-голямата пустиня на Земята? Коя тогава е най голямата

Противниците на този мост казват, че тази конструкция е напълно нерентабилна, тъй като скъсява пътя от градовете Циндао и Хуангао само с 30 км, а времето за пътуване между тях - едва с около 30 минути.

Най-големият подвижен мост в света над Суецкия канал бе успешно тестван (ВИДЕО)

Най-големият в света железопътен мост, Ел Фердан, пресичащ Суецкия канал в Египет, премина успешно тестово пускане, съобщи Interesting ...

Тъй като виадуктът „Данян-Куншан“ е много дълъг и основната му част е разположена в делтата на река Яндзъ, строителите е трябвало да преодолеят почти всички възможни видове релеф по време на неговото изграждане: канали, реки, езера и планински терен. По тази причина при проектирането на неговите секции са използвани множество технологични способи за изграждане на подобни съоръжения. Има участъци, където мостът минава в тунели и почти 9 км от него се намира над водната повърхност на езерото Янченг.

Много скоро след откриването му виадуктът „Данян-Куншан“ стана шампион в Книгата на рекордите на „Гинес“ като най-дълъг мост в света. За туристите високоскоростният влак, минаващ по моста, се превърна в привлекателна атракция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com