Най-големите грешки, които допускаме след спорт

997
Най-големите грешки, които допускаме след спорт
Снимка: iStock/Guliver

Колко време е добре да изчакаме след тренировката, преди да седнем на масата и какви храни е добре да консумираме? Може ли да пропуснем стречинга и да влезем директно в сауната?  Понякога ни се случва да се объркаме кои дейности са полезни след спорт и кои пречат на тялото ни да се възстанови и да натрупа мускулна маса. Ето ги и най-големите грешки, които допускаме след тренировка:

Не пием достатъчно вода

Дами, НИКОГА не допускайте тези ГРЕШКИ във фитнеса!

Дамите са онези нежни и красиви същества, които винаги се стремят да изглеждат безупречно привлекателни. За тях външният вид е много ва...

Когато спортуваме, се потим повече и тялото ни бързо губи течности. Затова е хубаво да пием вода преди, както и по време на тренировката. За всеки час физическа активност са ни необходими поне между половин и един литър течности. Напитките за тонус, както и колата и соковете, не са добра идея, тъй като съдържат някои не дотам здравословни съставки.

Не правим разтягане след тренировката

Тренирали сте толкова дълго, че не ви се занимава с досадното разтягане за релаксация на мускулите? Това не е добра идея. Загряването преди спорт, както и разтягането след това са важни за балансираната тренировка. Стречингът успокоява пулса и подготвя тялото за почивка. Разбира се, разтягането отпуска мускулите и ни предпазва от травми и мускулна треска.

Ядем сладки или бургери

Изгаряйки много калории, след тренировка може да почувстваме силен глад и да се изкушим да хапнем нещо вкусно и питателно. Някои храни обаче ще натоварят организма ни и ще намалят ефекта от упражненията.

Експерти: Фитнес залите са места с висок риск от заразяване

Фитнес залите са високорискови места за предаване на COVID-19 и хората трябва да носят маски, докато са там. Това предупредиха изследов...

След тренировка трябва да избягваме:

  • сладки и джънк фууд;
  • мазна храна;
  • големи порции;
  • макарони и ориз;
  • бял хляб;
  • чипсове и крекери.

Какво можем да хапваме без угризения:

  • кисело мляко с пресни плодове;
  • зеленчуци;
  • овесени ядки;
  • пълнозърнест хляб със сирене;
  • пилешко филе.

Стоим гладни

Гладуването е също толкова неправилно след тренировка, колкото преяждането и консумацията на неподходящи храни. По време на спорт сме изразходвали голяма част от енергията си и се чувстваме изтощени. След 15 минути до 1 час е хубаво да заредим тялото отново с нещо леко. Лишаването от всякаква храна след тренировка ще отнеме от силите ни по време на диета, а мускулите няма да са достатъчно снабдени с хранителни вещества.

Влизаме директно в сауната

Какво е да бъдеш фитнес инструктор на 88 години? (ВИДЕО)

От един момент нататък възрастта се превръща просто в число. И единственото важно нещо остава собственото възприятие и състоянието на д...

Много хора предпочитат след тренировка да влязат веднага в сауната, за да помогнат на мускулатурата си да се отпусне. Допълнителното изтощение на сърцето след физическа активност обаче не е толкова добра идея. Тялото има нужда от почивка и охлаждане, без да губи още течности и да се излага на прекалено високи температури. Душът след спорт е достатъчно релаксиращ. В деня за тренировка е добре да спите поне 8 часа и да направите 24 часа почивка от залата, за да позволите на мускулите да се възстановят.

Веднага лягаме да спим

Влизането в пълен режим на почивка трябва да стане постепенно, а не да настъпи рязко. Можете спокойно да се отпуснете на дивана, но сънят веднага след спорт не е толкова полезен, колкото изглежда. Позволете на тялото си да влезе в нормалния си ритъм за 1-2 часа, преди да си легнете да спите. Така почивката ще е още по-ползотворна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com