Най-приятните аромати в света

1669
Най-приятните аромати в света
Снимка: iStock/Guliver

Кои са най-приятните аромати? Хората възприемат миризмите от специална тъкан в задната част на носа чрез обонятелен епител. Оттам чрез нервите, сигналите достигат до мозъка. Когато позната миризма преминава през обонятелния нерв, може да ни донесе спомен или дори емоция, поради тази причина хората възприемат различните аромати по различен начин. Ето кои миризми се считат за най-приятни:

ПРЯСНО ОКОСЕНА ТРЕВА

Тази миризма се свързва с пролетта и хубавото време. Изследвания посочват, че ароматът на прясно окосена трева намалява стреса и напрежението. От тревата се отделя химическо вещество, което действа директно на мозъка, най-вече на амигдала и хипокампуса, тези части отговарят за емоциите и паметта. Австралийски учени създават парфюм с аромат на прясно окосена трева, който освен, че ухае свежо, намалява стреса. Казва се “Сиринасент”.

Разгадайте характера по любимите аромати 

КАФЕ

Самият аромат на кафе сутрин ни действа ободряващо и повдига енергията ни, дори още да не сме пили от него. Преди няколко години  Starbucks отчитат спад в продажбите на кафе поради силната приятна миризма на техните сандвичи и закуски, която надделява над тази на кафето. Затова бързо се адаптират и отново предлагат едно от най-ароматните кафета.

ПРЯСНО ИЗПЕЧЕН ХЛЯБ

Няма съмнение, че миризмата на прясно изпечен хляб възбужда апетита и се приема за един от най-приятните аромати. Популярен трик е, ако искате да продадете къща, преди това да изпечете хляб, защото приятната миризма оказва благотворно влияние на купувачите и засилва желанието им да си купят дом. Учени откриват, че тази миризма увеличава усещането за удоволствие и склонност към благотворителност. Хора, които минават край място с аромат на прясно изпечен хляб, са по-склонни да помогнат на нуждаещи се от другите.

Най-подходящите аромати за вашия дом 

БЕКОН


За любителите на месото, беконът събужда спомени за разточителни сутрини през уикенда с приятната миризма за препечен бекон. Свързва се с домашния уют, спокойствието и събиране на цялото семейство край масата.

ЦИТРУС

Приятният аромат на всички цитрусови плодове действа освежаващо. Свързва се с тропически и топли дестинации, почивка, релакс. Освен това, силният цитрусов аромат действа ободряващо и повдига енергията, а миризмата на лимон намалява стреса.

МЕНТА

Силният и свеж аромат на мента се харесва от милиони хора по света - дори се използва в готвенето, ароматерапията, в козметичните продукти за уста. Ментата подобрява когнитивните /познавателните/ функции - засилва енергията, повишава вниманието и дори способността за решаване на проблеми.

Как да изберем точния аромат за всяка стая 

ВАНИЛИЯ

Сладкият аромат на ванилия е приятен и елегантен, затова се използва масово в производството на парфюми и всички видове козметични продукти. Ароматът на ванилия се асоциира с детски спомени, затова се счита, че действа успокояващо и намалява стреса.

МОРЕ

Свежият аромат на морски въздух не може да се сбърка - винаги се свързва с пътуване към морски дестинации, ваканция, почивка. Винаги ни напомня за лятната ваканция, помага ни да чуваме прибоя на морето и дори да усещаме топлия пясък под краката си. 

ПЕТРИКОР

Това наименование се прилага към землистата миризма, която се усеща след падане на дъжд върху суха почва. Тази специфична миризма се дължи на две химически реакции - освобождаването на масла, секретирани от растенията през сухия период, когато се освобождават актиномицетни бактерии, открити в почвата. Ароматът, който се усеща след дъжд, се счита за един от най-приятните. Напомня за природата, свежестта, новото начало.

Източник: parsonsuk.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньора им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com