Най-скъпото в света: Продадоха на търг перо от изчезнала птица

580
Най-скъпото в света: Продадоха на търг перо от изчезнала птица
Снимка: iStock

Перо от отдавна изчезнала птица от Нова Зеландия постави рекорд, след като беше продадено на търг за 46 521 новозеландски долара (около 28 400 щатски долара), обяви CNN, цитирайки аукционната къща, управляваща продажбата.

Птицата Хуя е забелязана за последен път официално в началото на ХХ век, като преди това перата ѝ се продават за до 8400 новозеландски долара (около 5 100 долара), според Webb’s Auction House.

Перото, което се очакваше да достигне цена до 3 000 новозеландски долара (1 830 долара), разби прогнозата в понеделник и се превърна в най-скъпото в света, продавано някога.

ОЩЕ: Култовата китара на Ерик Клептън, с която е създал "Wonderful Tonight", се продава на търг

„Това рядко перо от хуя е красив пример за естествената история на Аотеароа и ни напомня за крехкостта на нашата екосистема“, казва в изявление Лия Морис, ръководител на отдела за декоративни изкуства в базираната в Оукланд аукционна къща.

„Смъртоносна популярност“

Снимка: iStock

Член на семейството на новозеландските скорци, хуията е ценена от много хора – в крайна сметка се оказа фатална за вида. За маорите перата на птицата са белег за висок статус, а отличителното оперение с бял връх се използва за церемониални украси за глава.

Според Музея на Нова Зеландия, само на тези с висок ранг е било разрешено да носят пера от Хуя в косите си. Те често са били разменяни за други ценни стоки или подарявани в знак на приятелство и уважение, посочват от аукционната къща за CNN.

Европейските жители на Нова Зеландия също смятат хуията за символ на престиж. Те използвали перата на животното за изработването на модни аксесоари, а препарираните птици ставали декорация в богати домове, според музея.

ОЩЕ: Забравена на тавана: Продават на търг акустична китара на Джон Ленън (СНИМКА)

Експертите посочват още, че маорски и европейски ловци са убили птицата в „големи количества“ през XIX век, продавайки перата ѝ на колекционери и търговци.

 

 

„Смъртоносната популярност“ на Хуя нараснала още повече, когато херцогът и херцогинята на Йорк са снимани с пера в шапките си по време на пътуване до Нова Зеландия през 1901 г. „Хората изпаднаха в лудост и решиха, че всеки искат перо от Хуя“, казва Морис за събитието.

Опитите, направени от учени в началото на 1900 г., да запазят останалата птици от вида, се провалят. Правителствен план за изпращане на птиците до офшорни острови също не сработва, тъй като натоварените със задачата ги продават контрабандно.

Според аукционната къща всички потенциални купувачи на перото трябва да предоставят разрешение от Министерството на културата и наследството на Нова Зеландия преди продажбата.

ОЩЕ: Продадоха рядка картина на Ван Гог за огромна сума (ВИДЕО)

Като обект от национално значение, то може да бъде купено само от регистрирани колекционери и не може да напуска страната без разрешение от министерството.

Продажбата следва тази на викториански чифт препарирани птици от вида, продаден за 457 704 долара (около 280 000 долара) на търг във Великобритания миналата година, според аукционната къща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да премахнете миризмата от пералнята?

7 неща, които не трябва да се дават назаем дори на любими хора

Внимание, жени: Какво гледа мъжът, когато харесва някоя дама

Как да изгоним котките от двора

Веднага направете това, ако разлеете нещо върху лаптопа си

5 причини единият крак да е по-къс от другия

Този ежедневен продукт разрушава здравето повече и от цигарите

Вечерен виц: Иванчо

Как да запазим кожата си млада през летните месеци?

Защо лятото е доста подходящ сезон за отслабване?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com