Най-странните легенди за Дядо Коледа

10343
Най-странните легенди за Дядо Коледа
Снимка: Alexas_Fotos / Pixabay

През декември всички деца по света тръпнат от нетърпение да получат своите коледни подаръци. Но разликата е само в героя, който им ги носи. Дядо Коледа е най-популярният вариант на вълшебния старец, който е навлязъл от американските вярвания и култура.

Но това не означава, че другите видове държави нямат и своите любими герои, които да зарадват дечицата в святата коледна нощ. От различни подли гномчета, до дружелюбни вещици или различни животни, неща видим кои са най-чудните и интересни легенди за коледните същества по света.

Коледните джуджета

От 35 години зевзек Дядо Мраз забавлява децата на Триград

Родопското село Триград си има собствен, при това уникален, Дядо Мраз повече от 35 години. Без да е назначен, нито платен, той ежегодно...

Преданията от древна Исландия повеляват, че 13-те на брой пакостници джуджета се грижат децата да бъдат щастливи на Коледа. Тяхната история се проследява още от трийсетте години на миналия век, като един исландски писател сътворява стихче, което описва тяхната роля през празниците.

От този момент нататък, коледните джуджета преминават през доста роли – от милите работливи симпатяги, които изработват и разнасят подаръчетата до децата по света, до същества известни със своята кръвожадност, отвличайки и изяждайки дечица. Коледните джуджета определено обичат шегите и закачките. Те разнасят подаръците до децата  в последните 13 нощи, които остават до Бъдни вечер. Ако има лоши деца, които не са слушали през годината, в тяхното чорапче биват оставяни сурови картофи.

Дядо Мраз и Снежанка

Легендата за тези герои от приказките е доста позната в нашата страна, както и в Сърбия, Македония, Полша и повечето бивши соцрепублики. Самата легенда произлиза, както се сещаме, от СССР. Дядо Мраз е най-близкият образ до западния Дядо Коледа, само че характерен по-скоро за източноевропейските страни. Облечен е в традиционната си червена дреха и има дълга бяла брада. Кара зимна шейна, теглена от елени.

Според поверията Дядо Мраз е бил някога много лош магьосник, отвличащ малките деца и искащ подаръци от родителите им наместо откуп. Но с времето тази легенда претърпявала различни промени и лошият старец придобил положително олицетворение. Внучката му Снежанка обикновено го придружава в пътуванията му и посещението на децата по празниците. Обикновено старецът пристига в новогодишната нощ. Както Дядо Коледа, той носи подаръци за децата, поставяйки ги под коледното дърво.

Синтерклаас и Черен Петър

Кой е измислил добрия стaрец с подаръците? Ето историята

Коледа се празнува на 25 декември и е едновременно свещен религиозен празник и световен културен и търговски феномен. В продължение на...

И до ден днешен тази легенда се разнася из Холандия. Синтерклаас е холандска версия за добрия старец, който също е облечен в традиционния си червен костюм и развява своята бяла брада, смеейки се със зачервени бузи. Обикновено различното тук е, че Синтерклаас идва в Холандия всеки ноември. Легендите разказват, че той пристига с кораб от Испания, минавайки през градските улици с парад, на който децата в Холандия го посрещат. Неговия помощник е Черен Петър, който е коминочистач и негов слуга, помагащ му  с раздаването на подаръчета.

При холандците, самите подаръци биват раздавани на пети декември, когато е и празника на Свети Николай. Според легендите, децата поставят своите обувки до комина, а белият старец спуска отгоре подаръците в тях. Лошите деца пък биват сплашвани, че ако не са слушали през годината, Черен Петър ще ги отвлече в своя голям чувал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com