Най-важните неща, които трябва да знаете при цикленето на паркет

6866
Най-важните неща, които трябва да знаете при цикленето на паркет
Снимка: iStock/ Guliver

Дървото, въпреки че е много издръжлив материал, както всеки друг елемент от обзавеждането на дома, изисква правилна употреба и редовни грижи. Една от най-трудните процедури за възстановяване на предишния вид на повреден дървен под е цикленето. Чудите се какво е това и как трябва да шлайфате пода правилно и безопасно? Ето 5 неща, които трябва да знаете.

Остъргването /цикленето/ или шлайфането е процес, който се състои в шлайфане на външния, най-повреден слой на паркета. Струва си да се помни, че този тип ремонт може да се извърши върху дъски, покрити с лак или масло.

1. Кога трябва да циклим паркет?

Шлифоването на пода трябва да се извършва само когато други, по-деликатни методи за освежаване на дървото няма да са в състояние да го подобрят. Опитвали ли сте да се отървете от дълбоки драскотини с маркери? Или може би сте намазали или лакирали повърхността и дъските все още са в много лошо състояние? В този случай ще е необходимо циклене.

2. Какви инструменти са необходими за шлайфане на дървен под?

Основният инструмент, с който шлайфаме дървен под, е лентов шлайф. Това е голяма машина, която прилича на традиционна градинска косачка. Към скрепера е прикрепен специален контейнер - точно както към косачката - за дървесните стърготини, отстранени по време на работа.

В долната част на лентовия шлайф е монтирана шкурка с няколко различни дебелини. Шкурката трябва да се навие на елипса, която лесно може да се постави върху лентата за шлайфане.

При циклене носете и маска. Прахът, издигащ се от пода, може да бъде много вреден за вашето здраве и дихателната система.

3. Как да циклим паркет?

Лентовата шлифовъчна машина трябва да работи през цялото време. Не можете да стоите неподвижно, докато работи устройството, защото бързо въртящата се шкурка ще премахне твърде дебел слой дърво. Най-добре е да карате машината под ъгъл от 45° спрямо позицията на паркета.

4. Какво трябва да направите след това?

Когато решите, че сте успели да стигнете до слоя дърво, невредим от употреба, можете да започнете да запълвате неравностите след шлайфане.

Не забравяйте обаче, че дебел слой шпакловка не трябва да остава на пода твърде дълго. Този материал изсъхва много бързо. Ако след тази стъпка се появят големи неравности, ще е необходимо да изстържете този слой с малка ръчна шлифовъчна машина.

5. Колко време отнема цикленето?

Всичко зависи от степента на повреда на паркета. През време на шлайфането, стаята, в която се извършва ремонтът, трябва да бъде празна от всички мебели, електроника, завеси и щори. Защо? На открито е много по-лесно да работите с шлифовъчната машина и имате гаранция, че домашното оборудване няма да натрупва прах.

Поради този прах и мръсотия, преди следващия етап, т.е. лакиране или омасляване, трябва да почистите добре целия интериор няколко пъти. Повторете тази операция, ако е необходимо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com