Най-високата хижа в България – ето къде се намира

30138
Най-високата хижа в България – ето къде се намира
Снимка: Хижа на годината

Най-високата планина в България – Рила, чиито първенец Мусала е най-високият връх на Балканите, е дом не само на най-големия манастир у нас – Рилския, на най-посещаваните езера – Рилските и на най-големия сред всички национални паркове в страната ни, но е и дом на най-високата хижа в България. Вижте коя е тя.

Най-високата хижа в България и на Балканите

Оказва се, че подобно на връх Мусала, най-високата хижа в България, кръстена на Патриарха на българската литература Иван Вазов, е популярна далеч извън границите ни, тъй като е сред най-високо разположените и построените хижи и на Балканите.

Хижа „Иван Вазов“ в Рила планина се издига на 2300 метра надморска височина и посреща жадните за живописните рилски пейзажи туристи, устремили се по маршрута към Рилските езера. Пътят към нея минава покрай хижа „Седемте Рилски езера“, кръстена на 7-те чудно красиви езера в най-високата планина, част от 100-те туристически обекта на България.

От София през Сапарева баня и с използването на построения лифт до хижа „Седемте Рилски езера“ достигането на най-високата хижа в България отнема повече от 6 часа. Всяка крачка и метър, изминат до това чудно кътче от страната ни, си струва усилията и е преживяване, което не може да бъде описано с думи.

Кои са най-красивите хижи в България – алпийците им завиждат

Историята на най-високата хижа в България

Историята на най-високата хижа в България започва като малък заслон, повод за построяването на който била 40-годишнината от основаването на Българския туристически съюз през 1939 година. През годините броят на туристите системно нараства, което налага и размерът на заслона да бъде системно увеличаван, докато същият прераснал в най-високата хижа в България, която днес е двуетажна постройка, водоснабдена и електрифицирана, готова да приюти до 73 души в самата хижа и допълнително в по-късно построените около нея бунгала.

Първоначално хижата е очаквала с топъл чай и подслон уморените туристи и алпинисти, устремили се към върховете на Рила, само от ноември до юни, а от 1993 година функционира целогодишно, като в един от обособените столова туристите могат да си сготвят сами – също като у дома, но се предлагат на място и пресни млечни продукти за хапване, приготвени от чисто рилско мляко от пасящите в района овце.

Топ 7 на най-уютните хижи в България

Вероятно се чудите как се пренасят провизии и как се снабдява хижа, построена на такава височина? Снабдяването на най-високата хижа в България става чрез коне, като те се използват при нужда и от туристите за пренасянето на багажа им.

Гостоприемна, с история и традиции, кръстена на един от най-великите родни творци, популярна далеч извън земите ни, винаги очакваща своите гости, хижа „Иван Вазов“ е не само най-високата хижа в България, но и една от най-посещаваните и обичаните от планинарите и смелчаците, устремили се към Рила.

Ако се отправите към тази хижа, имайте предвид, че маршрутът е уморителен и не е от най-лесните – изисква опит и подготовка, но гледката, която се разкрива по него и от хижата ще изтрият като с магическа гума умората и трудностите, които сте срещнали по пътя си. Едно наистина вълшебно кътче от Рила ви очаква, за да ви посрещне топло и като скъпи гости в сърцето на приказната Рила планина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Защо се срещнахме, ако не можем да бъдем заедно

За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com