Накъде трябва да се насочат щорите на прозорците?

4795
Накъде трябва да се насочат щорите на прозорците?
Снимка: Архив

Ако някога сте влизали в някой от магазините за домашно обзавеждане и сте купували щори за прозорци, които се състоят от серия хоризонтални дървени, алуминиеви или пластмасови ламели може би сте се чудили дали щорите трябва да се регулират така, че да сочат нагоре или надолу. Ако това са изпъкнали (извити) щори, те изглеждат по-равномерно насочени надолу. Но тъй като щорите могат да се регулират, трябва да има някаква причина да искате да са ориентирани нагоре, нали? В коя посока трябва да са насочени щорите на прозорците?

Как да почистим щорите, без да ги сваляме?

Обикновено това е въпрос на неприкосновеност на личния живот. Когато регулирате щорите да са обърнати нагоре с извитата част, насочена към вътрешността на помещението, и с изпъкналата част, насочена към прозореца, на хората им е по-трудно да виждат вътре, защото между ламелите има по-малко пространство. Ако позиционирате щорите с лице надолу, за хората може да е по-лесно да виждат вътрешността на помещението през пространството между ламелите. Обърнете внимание, че ако в дома ви има хора, които гледат вътре с нос, притиснат към стъклото, проблемът вероятно не е в щорите. Други хора пък не се интересуват толкова от неприкосновеността на личния живот, колкото от естетиката, и щорите, обърнати надолу, изглеждат по-подредени, отколкото щорите, обърнати нагоре. 

Всичко за термо щорите

Освен това те пропускат малко слънчева светлина, което осигурява повече естествена светлина в стаята, отколкото ако щорите са обърнати нагоре. Тази позиция обаче може да пропусне ултравиолетова светлина, която в крайна сметка може да доведе до избледняване на някои повърхности в близост до прозореца. Годишното време също може да окаже влияние върху начина на регулиране на щорите. Щорите, обърнати нагоре, пропускат по-малко слънчева светлина в стаята, така че през лятото можете да я запазите по-хладна, като намалите топлината от прякото слънце. През зимата отварянето на щорите може да помогне за затопляне на помещението.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 растения, които ще ви избавят от главоболието

Ето какво се случва, ако НЕ перете сутиена си

Ето защо трябва да спрете да използвате пластмасови дъски за рязане

Лудост или хитрост: Защо хората слагат тоалетна хартия в хладилника?

Мъдра притча за щастието и нещастието, които сами викаме в живота си

Много силна молитва при трудности в живота

Любимо стихотворение от Христо Фотев

Любовен съвет за всяка зодия за 23 май 2023

Таро хороскоп за 23 май 2024

Лесни трикове, с които ще намалите потенето през лятото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com