Напомняне за добри родители: спазвайте тези 5 правила, ако искате децата ви да бъдат щастливи

34307
Напомняне за добри родители: спазвайте тези 5 правила, ако искате децата ви да бъдат щастливи
Снимка: iStock

Това дали ще бъдем щастливи зависи до голяма степен от нашето отношение към постоянно променящите се събития и свободата да избираме реакцията си. Една от основните задачи на родителите, която помага на децата да бъдат щастливи, е да осигурят емоционалното съзряване и емоционална стабилност на децата си. Като родители трябва да запомните точно тези пет неща, ако искате щастие за децата си.

Бъдете внимателни към езика, който говорят вашите деца

Емпатията към децата започва с признаването и зачитането на техния житейски опит. От раждането си децата са изложени на влиянието на външния свят. Техните реакции и език на общуване с външния свят са много различни, особено докато детето не се научи да говори. То може да се затвори в себе си и да мълчи или, напротив, да влезе в съпротива и опозиционно поведение.

Възрастните често се опитват да тълкуват поведението на детето от гледна точка на своя опит и веднага да му наложат мнението си: „Нямаш трудности в училище, просто си мързелив“. Важно е да предложите на детето възможност да установи контакт чрез думите: „Чувствам, че твоето тяло и поведение се опитват да ми разкажат за твоите преживявания. Бих искал да разбера това по-добре."

Говорете с детето си за вашите чувства и преживявания

Децата и тийнейджърите са много чувствителни към емоциите на другите, дори и да имат различен речник. Те виждат вашата раздразнителност, възбуда и безпокойство. И те също са склонни да интерпретират вашето поведение. Скриването на чувствата от страна на възрастните води до това децата и юношите сами да запълват празнините, често с грешни резултати. И често поемат известна степен на отговорност за тези неназовани чувства: „Ако бях по-добър, татко нямаше да се дразни толкова.“

От кой родител детето наследява структурата си, цвета на очите, зъбите

Като говорите с детето си за вашите чувства и преживявания, вие го учите да говори за своите собствени, да взаимодейства с вас с думи. Няма нужда да се гмуркате дълбоко в подробностите на случващото се, понякога е достатъчно да изразите чувствата си: „Една неприятна ситуация на работа ме засяга и ме дразни. Интересно ми е как реагирате на неприятни ситуации в училище”.

Използвайте във вашето образование факта, че децата и юношите са силно фокусирани върху ученето и развитието

Попитайте как можете да подпомогнете растежа им в трудна ситуация, като използвате креативност, спонтанност и експериментиране. В този контекст можете да посочите и подсилите устойчивостта. Това им помага да развият чувство за отговорност и сила да предприемат положителни стъпки в развитието на своята идентичност. Можете да помогнете на децата да намалят нежеланите реакции към текущата ситуация (напр. затръшване на врати, псувни), като се съсредоточите върху това, което ще е необходимо след това. 

Когато се съберете заедно след изблик на гняв, можете да се обърнете към детето си и да предложите да обсъдите ситуацията: „Беше наистина стресиращо преживяване и не съм сигурен, че някой от нас се чувства по-добре; има ли нещо, което можем да направим по различен начин следващия път, което ще накара и двамата да се почувстваме по-добре от сега? Какви са вашите идеи? Това е важно, защото връщането към конфликта след изразходване на толкова много енергия е изключително трудно.

Можете да използвате езика на игрите, докато децата се развиват чрез игра: „Ако това беше Minecraft или Roblox, мисля, че просто ще получиш точки за опит и ще се доближиш много до изравняване. Какви мислиш, че ще бъдат следващите умения, когато това се случи?“

Признайте, че децата и тийнейджърите не са миниатюрни възрастни, те са пълноценни човешки същества и заслужават същото уважение като възрастните.

Какво е да си родител?

Децата и юношите са главните действащи лица в собствения си живот, те го създават, а не просто реагират на влиянието на възрастните. Освен това самите деца влияят и променят живота на възрастните, с които общуват. Понякога, без да искат да бъдат подложени на това влияние, възрастните лишават детето от правото на самоизява, аргументирайки позицията си с наличието на недостатъци у децата и юношите, като по този начин се издигат над тях.

Гледайте на тях през призмата на силните страни, а не през призмата на слабостите. Те имат правото и достойнството да се изразяват в търсене на начини за адаптиране в този свят. Децата правят всичко възможно, за да преживеят преживяванията си. За съжаление, възрастните могат да използват двойни стандарти, според които на тях, възрастните, се дава повече свобода на изразяване, отколкото на деца или юноши.

Създайте безопасна атмосфера у дома

Дайте им възможност да мислят, чувстват, действат и общуват по начини, които им подхождат, понякога като им дадете способността си да се саморегулират. Когато тяхното изследване стане съкрушително или когато външни сили накърнят свободата им да изследват, те могат да се оттеглят в безопасността на здрави взаимоотношения. Именно там тяхната нервна система може буквално да заеме регулация от родителите си.

По този начин детето не се разглежда като непълноценен възрастен (т.е. „те не могат“), а се разглежда като компетентен, завършен човек в културата на детството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно