Настроението зависи от ХРАНАТА, която КОНСУМИРАМЕ

1803
Настроението зависи от ХРАНАТА, която КОНСУМИРАМЕ
Снимка: Pexels

Наблюдавали ли сте да съществува зависимост между храните, които консумирате и настроението, което те предизвикват у вас? Едва ли… По-долу ще се постараем да ви убедим, че такава зависимост съществува, а не е плод на „оригинални“ хрумвания!

Позитивната нагласа и храненето

Този въпрос съвсем не е маловажен, защото позитивната нагласа е необходима както в семейните отношения, така и на работното място. Ето защо са проведени достатъчно проучвания, които са довели до конкретни изводи. Екип от учени във Великобритания е публикувал резултатите от свои изследвания, в което се твърди, че хубавото кафе има приоритет да прави хората щастливи, въпреки че едва ли би трябвало да се приема като храна. Освен това е налице и ободряващия ефект от кофеина. След кафето мнозинството от анкетираните англичани са посочили черният шоколад и дребните безкостилкови плодове (ягоди, малини, къпини и боровинки). По-нататък в класацията са наредени: йогуртът, яйцата, сьомгата, портокалите, ябълките, пъпешите, мангото, гъбите, авокадото, зелените листни зеленчуци, зеленият чай…

Какво се случва с тялото ви, когато ядете кисело мляко всеки ден

Храните, които предизвикват отрицателни емоции

Колкото до храните/напитките, чието консумиране инициира отрицателни емоции у хората, първите места, според анкетата, се заемат от донътите, бургерите, пиците и чипса, особено когато са били придружавани от пиене на газирани безалкохолни напитки. Към този списък следва да се добавят и алкохолът, газираните енергийни напитки, бонбоните, тортите, сладките, белия хляб, и дори млечния шоколад и сладоледа.

Колко дълго трае ефектът от храната върху настроението?

В същото допитване е бил поставен и въпросът, след колко време анкетираните са почувствали осезаем ефект от консумирането на дадена храна върху настроението им. Оказало се, че 16 минути са били напълно достатъчни да повлияят в едната или другата посока върху емоционалното състояние на индивидите. Освен това, близо 50% от участниците в анкетата споделят, че има храни, които ги карат да се чувстват добре, докато ги консумират, но този ефект твърде бързо изчезва с времето, след което и настроението им видимо се понижава.

Яжте ТОВА, ако искате да имате по-добро настроение!

Част от анкетираните (около 33%) заявяват, че в опит да си подобрят настроението, опитват най-различни хранителни продукти и едва след няколкократното им консумиране осъзнават кои от тях им действат определено негативно в емоционален аспект.

Какво е научното обяснение на този на пръв поглед феномен? Оказва се, че общото при продуктите, които „скапват“ настроението на хората е, че те са с високо съдържание на мазнини, а освен това са „овкусени“ щедро със сол. От друга страна, ведрото настроение се появява, когато се консумират свежи храни, като плодове или ядки. Изводът е, че възприемайки природосъобразното хранене, хората зареждат енергийно както тялото си, така и умът и душата си, а това е необходимото условие да се чувстват щастливи!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Знаете ли с какво се хранят охлювите?
Знаете ли с какво се хранят охлювите?

Охлювите напоследък се превърнаха в доста популярни домашни любимци. Те са интересни за отглеждане и непретенциозни към изхранването си. Сред...