Натискането на бутона на алармата за отлагане: Не е лош сутрешен навик

1563
Натискането на бутона на алармата за отлагане: Не е лош сутрешен навик
Снимка: iStock

Натискането на бутона "дрямка" на будилника може да не е сутрешният порок, за който винаги сте го смятали. Едно скорошно проучване показва, че да се отдадете на тези допълнителни минути дрямка всъщност може да има някои изненадващи ползи за цялостното ви благосъстояние и продуктивност. Това разкритие оспорва общоприетата мъдрост, че ранното и незабавно събуждане е от съществено значение за успешния ден.

Проучването, проведено от екип изследователи в Института по съня на известен университет, има за цел да проучи въздействието на използването на бутона за сън върху различни аспекти на сутрешната рутина на човека. В продължение на шест месеца те събират данни от разнообразна група участници. Констатациите бяха едновременно неочаквани и интригуващи.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Едно от най-значимите открития беше, че използването на бутона за отлагане може да подобри когнитивните функции. Участниците, които са си позволили тези ценни допълнителни моменти на почивка, са имали повишена бдителност, по-добра памет и по-бързи способности за вземане на решения. Това подобрение се дължи на факта, че периодът на дрямка позволява на мозъка да премине постепенно от дълбок сън към състояние на бодърстване, намалявайки събуждането, което често се свързва с рязкото събуждане.

Освен това проучването установява, че потребителите на бутона за дрямка съобщават, че се чувстват по-спокойни и по-малко стресирани през деня. Това неочаквано предимство може да се дължи на лекия преход от сън към бодърстване, който позволява на хората да посрещнат изискванията на деня с по-спокойна нагласа. По-слабото рязко събуждане може също така да намали отделянето на хормоните на стреса, което допринася за цялостното усещане за благополучие.

Интересно е, че участниците, които са дремнали и са се насладили на допълнителна доза сън REM (бързо движение на очите), често свързван с ярки сънища, съобщават за по-голяма креативност и способност за решаване на проблеми. Изследователите изказват предположението, че този допълнителен етап на REM съня може да стимулира по-силни невронни връзки, което подпомага по-креативното и гъвкаво мислене в ранните часове на деня.

Най-добрата и най-лошата поза на спане за гърба, стомаха и белите дробове

Проучването обаче е придружено от едно предупреждение: важно е да не прекалявате с бутона за дрямка. Прекомерната употреба може да доведе до фрагментиран и некачествен сън, което в крайна сметка ще намали потенциалните ползи. Препоръчва се периодът на дрямка да се ограничи до не повече от 10-15 минути.

Вековният навик да натискаме бутона "дрямка" може би не е толкова вреден, колкото се е смятало. Когато се използва в умерени количества, той може потенциално да подобри когнитивните функции, да намали стреса и дори да повиши креативността. Така че следващия път, когато се изкушите да се скарате на себе си, че сте натиснали бутона за дрямка, може би ще искате да преосмислите това, тъй като науката показва, че няколко допълнителни минути сън могат да дадат начало на един по-продуктивен и спокоен ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com