Не е за вярване, но и днес хората следват ТЕЗИ 4 мита за храненето

4040
Не е за вярване, но и днес хората следват ТЕЗИ 4 мита за храненето
Снимка: iStock/Guliver

Храненето винаги ще е актуална тема, а на пазара постоянно се появяват нови и различни продукти, както и разработки на стари такива, алтернативни варианти за вегани и т.н. Важното е, че все повече хора се стремят към здравословен начин на живот, което включва и правилното хранене. Но някои от тях следват старите митове, без да осъзнават, че те единствено пречат на целта им.
Нека видим 4 от най-старите митове за храненето, на които хората вярват и до днес:

„Само фалшивите млечни продукти съдържат растителни мазнини“

Кога се пие пробиотик – преди или след хранене?

Пациентите, на които е назначено антибиотично лечение, е важно да приемат пробиотици по време на провеждането му и поне 20 дни след при...

Ако опаковката на продукта гласи, че той е масло, създадено от животинско мляко, а лабораторните изследвания докажат, че в него се съдържат растителни, а не животински мазнини, то този продукт е фалшификат. Но в случай, че растителните мазнини са записани и указани в състава, то този факт не прави продукта вреден. Медицината доказва, че наситените мазнини в натуралните млечни продукти, имат негативно влияние върху липидния баланс на кръвта ни. Те могат да повишат риска от заболявания като хипертония, исхемична болест на сърцето, атеросклероза и др. 
За да се предотвратят тези рискове, започва изработването на хранителни продукти с едновременно животински и растителни мазнини в състава си, но без вредни трансмазнини.

„Всички добавки Е са вредни“

Маркировката на опаковката, започваща с Е указва, че продуктите имат по-дълъг срок на годност или им са придадени допълнителен цвят, аромат или обем. Хората смятат, че всички Е-та са опасни за здравето ни, но истината е, че списъкът с такива постоянно се мени, а някои от тях нямат никаква вреда върху здравето ни. Такива са например Е-500 – сода, Е-330 – лимонена киселина, Е-260 – винена киселина. Списъкът с опасните Е-та е достъпен в интернет пространството, така че ако искате да избегнете продукти с вредните съставки, принтирайте го и го носете с вас, като следите внимателно съдържанието на стоките.

„Палмовото масло е отрова“

5 мита за храненето, на които трябва да спрете да вярвате

Мит номер 1: доброто хранене е скучно и безвкусно. Всъщност правилното хранене е балансирана и разнообразна диета, която може да се ко...

Палмовото масло има в състава си значително количество микроелементи и витамини. На стайна температура то е в твърдо агрегатно състояние, от което следва, че не е нужно да се подлага на процес на хидрогенизиране, от който се отделят вредните трансмазнини. В обобщение, в твърда форма палмовото масло дори намалява риска от лош холестерол. Притесненията на хората са в това, че маслото се топи на по-ниска температура и не може да бъде усвоено от организма, а истината е, че температурата на топене няма никакво влияние върху процеса на храносмилане.

„Диетите са полезни за здравето“

Когато една диета е балансирана, доставя ни всички необходими вещества и се храним редовно без глад – да, тя е полезна за здравословното ни състояние. Но тук става въпрос именно за другите диети – гладуване, изключване на цели групи вещества от менюто ни и т.н. Те стресират организма ни и често са с обратен ефект. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com