Не една, а много повече конски сили има един кон

1748
Не една, а много повече конски сили има един кон
Снимка: iStock/Guliver

Темата за конските сили обикновено се разисква от шофьорите, тъй като тази остаряла мерна единица за мощност все още се използва в автомобилната индустрия, особено разговорно. Официално стойността на мощността на автомобилите днес се дава в kW, но на практика не само в разговорния език, но и в бизнеса с автомобили и най-вече в търговията им, продължава да се използва именно мерната единица конски сили.

Използвана за първи път за мощност на парни двигатели през XVIII век от Джеймс Уат, днес тази мерна единица се използва най-често при автомобилите. Към онзи момент се е считало, че мощта на един кон е да повдига 150 килограма със скорост 30 метра за минута, което ако го преизчислим към съвременната мерна единица е около 746 W. Знаете ли колко конски сили има един кон, ако имаме предвид животното, и защо 80 конски сили например не се равняват на 80 коня? Тоест защо един кон няма една конска сила, както вероятно смятате, а много повече?

Как ще разберем колко конски сили е колата?

Колко конски сили има един кон?

Невероятно, но факт, противно на това, че масово запитаните колко конски сили има един кон отговарят убедени, че е една, мощта на един кон е над 12 конски сили. Тя не е твърдо число, а варира от-до, но не е едно. Тоест верният отговор на въпроса колко конски сили има един кон е „повече от 12“. През 1993 година двама учени достигат до тази цифра, като правят сложни изчисления, основаващи се на мускулатурата на коня, на това, че използва 30% от нея по време на тичане, и като изхождат от средното тегло на кон и колко вата мощност може да произведе той, първоначално стигат до извода и изчислението, че един кон има 24 конски сили, които след това редуцират и приемат за между 12 и 14.9 конски сили, изхождайки от факта, че са използвали стари данни, които търпят промени и които коригирали. Няма да се впускаме в подробности относно сметките им, тъй като важен е изводът, че един кон има 12 или малко над 12 конски сили – 12 до 14.9, а не една, както масово се смята.

Колко конски сили има един кон - отговорът е доста изненадващ!

Сега може да сметнете колко коня има под капака на автомобила ви, умножавайки конските сили на возилото си по число между 12 и 14.9. Кое точно – решете вие. Не пропускайте обаче няколко важни факта – конските сили на колата важат за нови автомобили и както с усмивка се изказват шофьорите при старите коли не се знае колко от тези конски сили реално са „загинали или избягали“.

Нещо повече – единицата конски сили се счита се остаряла и тъй като за нея не съществува еднозначно определение, тя не се препоръчва за използване в науката или в техниката. Днес е заменена от официално призната мерна единица – от стандартната единица за измерване на мощност ват (W) или киловат (kW) от международно приетата система SI. Въпреки това най-често, когато говорим за автомобили, ще чуем, отрием или прочетем старата мерна единица – конски сили. Навик? Или просто език, на който се разбираме най-лесно. И накрая да напомним – внимавайте с конете под капака, когато шофирате. Колкото повече конски сили има колата, толкова по-мощна е тя. А мощните автомобили могат да бъдат опасни, ако не внимавате с „юздите“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо
Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Агнешкото месо задължително присъства на великденската трапеза. Без него празничната гощавка няма как да бъде завършена. Ако вече сте решили...