Как ще разберем колко конски сили е колата?

91339
Как ще разберем колко конски сили е колата?
Снимка: iStock/ Guliver

С термина „конска сила“ се обозначава количеството работа, извършена за определен период от време. Шотландският изобретател Джеймс Уат (1736-1819) наблюдавал кон, който теглел механизъм, издигащ въглища от мина. След изчисленията ученият установил, че 1 кон може да вдигне товар от 75 кг на височина 1 метър за 1 секунда. Тази стойност станала известна като единица за мощност „конска сила“.

Разбира се, мощността на автомобила е необходима за успешното преодоляване на външните съпротивления: въздушното съпротивление, триенето на гумите в земната повърхност, теглото на самата машина, товара... Колкото мощността е по-висока, толкова повече противоположни сили е в състояние да преодолее колата. Автомобилите с повече конски сили под капака обикновено са на по-висока цена.

По-добре не правете това: Oсновните грешки при загряване на колата през зимата

Едно от конкурентните предимства на съвременните автомобили е бързото загряване през студения сезон. Но скоростта на тази процедура не ...

Обаче само конските сили няма да осигурят висока скорост и отлична производителност на автомобила. Освен мощността, въртящият момент също оказва значително влияние върху възможностите на колата. Именно оборотите на двигателя са вторият решаващ параметър за определяне на оптималната мощност.

Изчисляване по документи. В паспорта на всяка машина мощността е показана в киловати. За да ги изчислим в конски сили, умножаваме цифровата стойност на киловатите по 1.35 – и получаваме мощността на вашия автомобил в конски сили. За да преобразуваме пък конските сили в киловати, трябва да ги умножим по 0.735.

Изчисляване на динамометричен стенд. Обикновено стойността, посочена в документите, е вярна. Ако имате съмнения, можете сами да измерите количеството конски сили. Такова изчисляване на мощността на автомобил според различни фактори, не дава 100% верен отговор - но позволява да намерим приблизителната стойност. За да направите това, просто проверете в сервиза на динамометричен стенд. Необходимо е цифровата стойност на въртящия момент (t) да умножим по оборотите на коляновия вал в минута (n). За да получим пък стойността на n точно в обороти в минута, а не в косинуси, тя се разделя на 9549. Мощността е равна на t умножено по n/9549. Получената цифра е мощността в киловати. Умножаваме по 1.35 и получаваме конските сили на нашия автомобил. Такова изчисление показва номиналната мощност, без загубите за съпротивление в трансмисията, скоростната кутия и свързаните с тях консуматори на енергия.

Изчисляване на конски сили според разход на въздух. Подобно изчисление е достъпно за собствениците на автомобил, оборудван с бордови компютър, който показва разхода на въздух. Данните се вземат в момента, когато автомобилът прави 5.5 хиляди оборота на трета предавка. Получената цифра е достатъчно да се раздели на 3. Не е необходимо да се извършват допълнителни изчисления, тъй като резултатът е именно е в конски сили. Тук също мощността се получава, без да се смятат неизбежните загуби. Реалната мощност по време на работа е с 10-15% по-ниска.

Как да използвате средство за „бърз старт“ на двигателя в студеното време

Причините за проблеми със стартирането на двигателя в студеното време могат да бъдат много различни: от разреден акумулатор до намокрен...

Изчисляване на мощността по маса и времето за ускорение до 100 km/h. За изчисленията се използват числените стойности на теглото на превозното средство в килограми и времето за ускорение до 100 км/ч. (в теглото се включва и това на шофьора). За да изчислите конските сили, разделете теглото на автомобила на времето за ускорение в секунди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com