Не ги изхвърляйте - корите за яйца имат следното приложение!

20531
Не ги изхвърляйте - корите за яйца имат следното приложение!

Картонените кори за яйца може да се използват полезно във вашата градина. Най-често биват приспособявани като своеобразни контейнери за отглеждане на разсад. Но има и много други начини да използвате с максимална полза тези ужким невзрачни и на пръв поглед съвсем излишни, но всъщност толкова полезни опаковки - корите за яйца. Понеже това звучи малко странно, нека разберем какви са начините за използването им в градината.

Шаблон за моркови

Големите кори за яйца може спокойно да се използват като шаблон за маркиране на лехите с моркови. В деня преди засаждането на семената лехата трябва да се напои добре. На следващия ден се взема картонена кора за яйце и се използва за маркиране на дупките, където ще се сеят семената. Как конкретно става това? Кората се поставя в лехата така, че нейният ъгъл да съвпадне с ъгъла на лехата - и леко се притиска към земята. След като се вдигне, върху влажната почва остават вдлъбнатини с шахматно разположение и еднакви размери. В тях пускате семената за моркови.

Кутията за яйца ще ви помогне за огромна реколта в градината, само направете това

За репички

Първо трябва да отрежете дъното на всичките клетки за яйца в кората. След това поставяте корите върху лехата и ги притискате в почвата – която трябва да е предварително добре напоена. В образуваните гнезда се поставят семена от репички. В една вдлъбнатина можете да поставите 1-2 семена. После корите се покриват със слой пръст, не по-дебел от 1 см, и се покриват с прозрачно фолио. Когато се появят кълнове, всички излишни се отстраняват (ако останат прекалено много кълнове, ще се „бият“ помежду си и няма да се получат приятни, кръгли и топчести репички – а просто дълги и тънки червени нишки). Фолиото се маха.

Този метод на засаждане има редица предимства - не се появяват плевели, няма нужда от разрохкване на почвата, тя губи по-бавно влага след поливане.

Затопляне на леха

Подир студената зима е необходимо много време, докато земята се затопли добре. Ето защо опитните градинари често използват топли лехи, които могат да бъдат допълнително изолирани с картонени кори за яйца.

При оформянето на такава топла леха на дъното й се поставя слой от кори за яйца (може слоят да е по-дебел, от 2-3 кори една върху друга, но това вече зависи от вашата преценка). Отгоре се слагат тор, листа, растителни отпадъци, почва. За напояване се използва гореща вода, отгоре се поставя слой фолио.

След 10-14 дни може да пристъпите към сеитба или засаждане. Картонените кори отдолу надеждно предпазват от студ.

Спрете да изхвърляте картонените кутии и кори за яйца

Защита на ягодите от мръсотия

По време на формирането на реколтата ягодите са в контакт със земята. В резултат на това плодовете са не само мръсни, но също така може да започнат да гният и да привличат насекоми.

С помощта на картонени кори за яйца можете да направите специални стойки за ягодите. Трябва да ги поставите директно под дръжките и зреещите плодове.

Отглеждане на зелен лук

Дъната на клетките в кората за яйца се изрязват с нож или ножица. Кората се поставя в обикновена кухненска тава. След това в тавата се налива малко вода, така че да е мокро само дъното й. Във всяка клетка се поставя по една балучка (семе за садене на зелен лук; то представлява просто малка главичка, 1-2 см в диаметър, кромид лук).

След няколко дни се образуват корени и перата на зеления лук започват да се показват. Такава „леха“ изисква много проста грижа - трябва периодично да добавяте вода.

Въобще, картонените кори за яйца може да се използват по много и най-разнообразни начини в градината. Те ви стават безценни помощници и не изискват някаква специална „утилизация“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147 км без нито една отбивка

Начини за отстраняване на драскотини от стъклото на ръчния часовник

Кое вино върви най-добре за агнешко месо?

3 май 2024 - какво не трябва да се прави на този ден, за да НЕ плачете 40 дни след това

Ходи ли се на гробища на Великден?

Разпети петък 2024 - какво НЕ трябва да се прави днес

Разпети петък е! Кажете тази молитва днес

Стихотворение за 3 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com