Не ядете, но пак наддавате килограми – защо се получава така

6547
Не ядете, но пак наддавате килограми – защо се получава така
Снимка: iStock/Guliver

Когато не се храните толкова много и вредно, но въпреки това не сваляте килограми, а дори качвате, най-вероятно има проблем, който трябва да се разреши. Ако имате някои от симптомите, които ще ви посочим, отидете на лекар, защото може да сте започнали да развивате някое сериозно заболяване. Но не се панирайте веднага – те невинаги индикират нещо сериозно. Ето кой симптом за какъв проблем ни предупреждава:

Тежка менструация

Има различни причини, поради които меструацията преминава тежко – понякога това е по наследство, поради климатични промени или заради по-тежки тренировки. Но има и случаи, при които може да става въпрос за миома на матката или проблем с щитовидната жлеза. Ако цикълът ви продължава повече от 7 дни и е все така обилен и с яркочервен цвят, посетете гинеколог, дори само за да сте спокойни, че нямате здравословен проблем.

Нетипични екскременти

При промяна на цвета или появата на нетипична миризма, посетете специалист. Веднага, когато усетите, че нещо не е наред, защото това може да е индикация за възпаления и инфекции.

Промени в гърдите

Когато сте преди цикъл, гърдите ви нарастват и се появяват леки болки – това е нормално. Но извън този период и при появата на зачервявания, набръчкване и бучки – незабавно посетете лекат. Това може да индикира за ранен статий на рак. Проверявайте сами гърдите си вкъщи, а на 6 месеца и при специалист.

Кървене след менопауза

Кървенето след менопауза може да е свързано с миома, царевицит, рак на матката и други заболявания. Понякога може и да е някаква аномалия. Но винаги се консултирайте с вашия лекар. Кога трябва да се притеснявате? Ако е минала година от последната ви менструация и сега се появи отново кръвотечение, наподобяващо цикъл – това не е нормално. Но ако сте на хормонално лечение и се появява леко кръвотечение до 2 години след последната менструация – не се притеснявайте.

Окосмяване на странни места

Ако започнат да се появяват косми по брадата или гърдите например, това може да е знак за прекаленото наличие на мъжки хормони в организма. А това от своя страна може да доведе сериозни проблеми като безплодие, еднометриални заболявания и развитие на някои видове рак. Но не се панирайте веднага, първо си запишете час при специалист.

Необяснима загуба на тегло

Както рязкото покачване, така и рязкото сваляне на килограми може да е притеснително. Това може да индикира за заболявания като диабет тип 2, болест на Крон или рак. Ако през последните 6-12 месеца сте свалили около 15 килограма без да сте променяли нищо в начина си на живот, посетете лекар.

Прекомерено уриниране

По-честото уриниране може да е знак за проблем с бъбреците или пикочните пътища. Нормалното ходене до тоалетна е от 4 до 10 пъти. Ако надвишавате този брой, се свържете с лекар. Това може да е индикация и за хормонален дисбаланс, проблем с вагиналната микрофлора или диабет тип 2.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-разтърсващата притча за прошката
Най-разтърсващата притча за прошката

Живял един човек. Животът му бил обикновен, като на всички хора – в него имало и хубаво, и лошо. Дошъл последният му час и човекът напуснал...