Не миете зъбите си: Рискувате да се разболеете от тези сериозни болести

2841
Не миете зъбите си: Рискувате да се разболеете от тези сериозни болести
Снимка: iStock/Guliver

Миенето на зъбите не е най-приятното занимание, но е важно за поддържане на добро здраве и хигиена! Денталната асоциация препоръчва четкане два пъти на ден и повечето експерти ще ви кажат, че е най-добре да посещавате зъболекаря си поне веднъж през годината. Дори трябва да почиствате с конец всеки ден!

Още: Храните, които трябва да ядете за облекчаване симптомите на колит

Рискове за здравето при лоша устна хигиена

Всички знаем, че миенето на зъбите трябва да предотвратява кариесите и да премахва лошия дъх, но това не е всичко! Ето няколко наистина обезпокоителни неща, които се случват, когато пропуснете миенето на зъби.

Гингивит

Зъболекарските кабинети „измазват“ стените си с плакати за гингивит, но изглежда пациентите не им обръщат внимание. Докато гингивитът е по същество по-лека версия на заболяване на венците (пародонтит), това е много често срещан проблем.

Симптомите на гингивит включват подути или подпухнали венци, тъмночервени венци, венци, които кървят лесно, когато четкате или почиствате с конец, лош дъх, отдръпнати венци и чувствителни венци. Ако забележите гингивит рано, лечението е относително безболезнено. Вашият зъболекар може да изготви план, но най-вероятно ще изисква дълбоко, професионално почистване само ако бъде открито навреме.

Деменция

Това е вярно. Дългосрочно проучване в пенсионна общност установява, че възрастните, които съобщават, че не мият зъбите си ежедневно, са с 22% до 65% по-склонни да развият деменция. Тези статистики идват с предупреждение – „възможно е хората с по-добра орална хигиена да имат по-добри здравословни навици като цяло“ – но няколко минути повече в банята може значително да намалят риска от развитие на тази болест на загубата на памет.

Сърдечно заболяване

Въпреки че повечето изследователи не могат да кажат, че има определена връзка между лошото орално здраве и сърдечните заболявания, „Устата може да бъде добър предупредителен знак“, каза д-р Ан Болгер. Предстоят още изследвания, но някои проучвания сочат, че има връзката между бактериите в устата и плаката, запушваща артериите.

Диабет

Диабетът винаги е бил рисков фактор за заболяване на венците, но някои изследвания показват, че лошата орална хигиена сама по себе си е фактор, причиняващ диабет, тъй като може да доведе до инсулинова резистентност.

Рак

Болестите на венците и други заболявания на устната кухина често се свързват с HPV, инфекция, която представлява почти 80 процента от всички видове рак на устната кухина. Учените знаят, че пушенето ще увеличи податливостта ви към рак, но проучванията показват, че лошата зъбна хигиена е независим рисков фактор за рак.

Как да имаме добра устна хигиена

Ако миете зъбите си с четка и конец точно както ви казва вашият зъболекар, вие много пред съгражданите си по отношение на поддържането на правилна грижа за устната кухина. Но друго нещо, което трябва да имате предвид е, че трябва да сменяте четката си за зъби на всеки четири месеца или когато косъмчетата започнат да се късат или огъват.

Още: 6 храни и напитки, които ще заздравят костите ви

Някои други полезни съвети? Използвайте вода за уста, изберете дъвка без захар и намалете киселинните безалкохолни напитки и сокове.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com