Не позволявайте да ви манипулират – 6 полезни съвета

15375
Не позволявайте да ви манипулират – 6 полезни съвета
Снимка: iStock/Guliver

Човек, който живее в някаква общност, е постоянно изправен пред натиска и влиянието на околните членове на семейството или колегите си. Някои знаят как да се противопоставят на натиска, други мълчаливо следват инструкциите, прекарват собственото си време в решаване на проблемите на други хора. За да не се поддавате на манипулация, запознайте се с основните съвети на психолозите, тествани в многобройни обучения.

Как да избегнем манипулация

В основата на манипулацията стои вълшебната дума "трябва". През годините много хора са си изградили навика да реагират правилно на това. Активно се използва при отглеждане на деца, при организиране на работа в екип. Следните съвети помагат да се избегне манипулацията:

Опасността от думата "трябва"

Започнете борбата срещу манипулацията на другите, като анализирате ситуацията, когато наистина е "необходимо" да реагирате или да помогнете. Често думата се свързва с отговорности, играе на чувство за дълг. Затова всеки път, когато спрете и се запитате: "Кой наистина има нужда от моята работа? Какво ще получа накрая?"

В повечето случаи ще се окаже, че просто ви манипулират в полза на интересите на роднини или колеги. Играта на чувство за дълг е стереотип, наложен за потискане на волята. Откажете да изпълнявате поръчки, които не са от значение за вашите нужди и планове.

Силата на обещанията

Понякога безразсъдно даваме обещания, за които знаем, че не можем да изпълним, без да искаме, давайки причина за манипулация. Научете се да не давате "обещание" под натиска на други хора от страх да не отговорите на очакванията на семейството или приятелите си. Заменете го с по-опростени "ще видим", "ще помисля", "може би".

Инициативата е наказуема

Научете се да не предлагате помощ, освен ако не бъдете директно помолени. Някои манипулатори усърдно разиграват ситуации, оказват натиск върху слабостта на характера, осъзнавайки, че вие ​​сами ще предложите да заемете сума или да гледате децата. Бъдете малко егоистични: първо се уверете, че подкрепата наистина е необходима и няма друга възможност.

Поискайте помощ в замяна

Всяко искане предполага връщане на благодарност. Повечето манипулатори дават обещания за помощ, знаейки, че няма да трябва да бъдат изпълнени: вие просто няма да поискате поради вашия нежен характер или естествена срамежливост. За да се отървете от тези хора, започнете да напомняте за взаимна подкрепа или услуга всеки път, когато се свържат с вас.

Живейте в настоящето

Един от видовете манипулация е фразата "не си бил такъв преди". Психолозите ви напомнят, че за щастие и самодоволство трябва да се радвате днес, а не да чакате обещанията на манипулаторите да бъдат изпълнени след няколко години. Променяйте се и работете върху себе си, не реагирайте на сравнения с миналото. Ако ви обещаят неземни добрини в безграничното бъдеще, прекъснете речта им с въпроса: "Какво ще получа сега?"

Това са най-големите манипулатори сред зодиите

Някои хора са родени манипулатори, докато други усвояват умението да манипулират околните. Астролозите разкриха кои мъжки зодии най-чес...

Магически фрази

Не се страхувайте да се противопоставяте на манипулатори, да отвръщате на удара. Не е нужно да участвате в ръкопашен бой: достатъчно е да се научите да отказвате, заглушавайки в себе си чувството на фалшив срам. Не забравяйте и редовно използвайте фразите: "Оставете ме на мира, моля", "Не ме безпокойте".

Не се обвинявайте за грешки

В живота на всеки човек има периоди на неуспехи и падания. Приемете всякакви трудности като причина за саморазвитие, кавгите с манипулатори като възможност за личностно израстване, развиване на качествата на лидер.

За да се отървете от манипулаторите, спрете да търсите одобрение от другите, работете върху самочувствието, обичайте и уважавайте себе си. Не се задоволявайте с неща, които противоречат на вашите принципи и планове. Не позволявайте  дори на роднини да нарушават собствените ви граници, можете да намерите вътрешна хармония, да подобрите личния си живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com