Не само сладкото вреди на зъбите, ето кои храни са разрушават емайла

8127
Не само сладкото вреди на зъбите, ето кои храни са разрушават емайла
Снимка: Gerd Altmann / Pixabay

Ако искате да се радвате на здрава и ослепителна усмивка, е добре да знаете какво вреди на зъбите ви. Здравословното хранене играе много важна роля. Храни, богати на киселини и захар, трябва да се избягват, ако е възможно, докато храните, съдържащи калций, са особено полезни за зъбите. 

Кои продукти вредят най-много на зъбите? Какво да ядем, за да имаме здрава усмивка?
 
Какво представлява емайлът

Емайлът е най-твърдата тъкан в човешкото тяло. В десетобалната скала за твърдост по Моос той има твърдост 5, което наподобява твърдостта на гранит. Въпреки че зъбният емайл е с дебелина около 2 мм и се състои от почти 98 процента минерални съединения, те лесно се унищожават вследствие на лоша диета и неадекватна хигиена. За съжаление това е тъкан, която не се самообновява и следователно не може да се регенерира.

Основната задача на емайла е да предпазва по-дълбоките тъкани на зъба от увреждане. Той предпазва дентина не само от бактерии, но и от механични повреди, химични и термични фактори.

Ако емайлът е повреден, зъбът може бързо да се възпали или да се разпадне. Това се дължи на наличието на киселинно-образуващи бактерии, които причиняват декалцификация или деминерализация на твърдите тъкани на зъба. Ако кариесът навлезе в по-дълбоките слоеве на клетките, той също може да увреди нервите и корените на зъбите. В резултат на това заболяването може да засегне зъбите до такава степен, че те трябва да бъдат отстранени и заменени с имплант или мост.

Какви продукти вредят на зъбите ни?

Зъбният емайл е много податлив на наранявания, микроповреди и въздействието на киселини, които се намират в сладките газирани и негазирани напитки, в сладкиши, плодове, вино и в силно преработени продукти. Затова си струва да обърнем внимание какво ядем и пием и в какви количества ядем определени продукти.

Ето кои продукти са най-вредни за вашите зъби:

1. Сладкиши

Не е тайна, че сладкишите, съдържащи огромни количества захар, могат да увредят зъбите. Списъкът с най-нездравословните сладки включва близалки и дъвчащи бонбони. Всички тези сладки закуски причиняват натрупване на захар по зъбите ви, което е чудесна среда за размножаване на всички видове бактерии, които унищожават зъбния емайл.

2. Газирани сладки напитки

Минимална грижа за перфектни зъби и красива усмивка

Красивата усмивка е една от онези характеристики, които всеки може да си пожелае, въпреки че има много различни и всички имат своя чар....

Напитки като портокал, ароматизирани минерални води и енергийни напитки са особено вредни за зъбите. Те са източник на голямо количество проста захар, глюкозо-фруктозен сироп, киселини, оцветители и консерванти. Честата консумация на такива напитки насърчава размножаването на бактерии, което може не само да отслаби емайла, но и да доведе до образуване на кухини.

3. Кисели плодове и плодови сокове

Въпреки че са много здравословни и полезни за тялото ни, те съдържат киселини и захари, които са вредни за зъбите ни. Особено внимание трябва да се обърне на плодове като цитрусови плодове, ябълки, круши, нар и нектарини.

Плодове с интензивен цвят, вкл. боровинките, къпините и боровинките, поради голямото количество пигменти, които съдържат, променят цвета на зъбите. Поради ниското си pH, цитрусовите плодове (също и препарати от тях) повишават киселинната среда в устата, което насърчава деминерализацията на емайла.

4. Сосове

Предпазете зъбите си - избягвайте ТОЗИ чай

Плодовият чай е освежаваща алтернатива на обичайната ви чаша черен чай или кафе за събуждане, но ново проучване установи, че популярнит...

Сосовете за салата, барбекю, кетчуп и горчица са богати на въглехидрати, оцет и често оцветяващи вещества. Киселинните вещества разтварят или напукват емайла и причиняват чувствителност на зъбите.

5. Чипс

Разпространеното мнение е, че чипсът не вреди на зъбите ви, защото не съдържа захар. Това всъщност не е вярно. Чипсовете съдържат нишесте, което се разгражда в слюнката до прости захари, които разрушават зъбите. Много е трудно да извадите остатъците от соления чипс от зъбите и устата си, което може да доведе до образуване на плака. Освен това твърдите чипсове могат да увредят и кървят венците ви.

Какво да ядем, за да имаме здрава усмивка?

Храненето, което е полезно за здравето на зъбите и венците, трябва да бъде балансирано, богато на витамини и минерали. Калцият е основният градивен елемент на костите и зъбите. Дефицитът на този минерал влошава състоянието на зъбите и увеличава достъпа на бактерии до вътрешността на зъба, което може да причини кариес и гингивит. Естествените източници на калций са предимно млечни продукти като кефир, кисело мляко, извара, но също и зеленолистни зеленчуци.

Храните и напитките, които са ВИНОВНИ за жълтите зъби

Усмивката е едно от първите неща, които хората забелязват в човека отсреща. Колкото по-широка и красива е тя, толкова по-добро впечатле...

Витамин D е важен за здравето на венците и неговият дефицит може да доведе до сериозни заболявания. Съдържа се в мазни морски риби като сьомга, скумрия и риба тон. Витамин D се намира и в сиренето, черния дроб и яйцата.

Дефицитът на витамин С от своя страна прави зъбите по-слаби, по-податливи на кариес, а венците – на възпаление. Богатите източници на този витамин включват магданоз, кисело зеле и касис.

Подобно на калция, фосфорът участва в минерализацията на зъбите. Затова поддържането на правилното му ниво е изключително важно за здравето на зъбите и венците. Фосфорът се намира в зърнени храни, ядки, яйца, птиче месо, както и краставици, домати и цитрусови плодове.

Как да се грижим за емайла всеки ден?

- изплаквайте зъбите си след всяко хранене и почиствайте пространствата между зъбите с конец;
- избягвайте честа консумация на храни, богати на киселини, захари или оцветяващи съставки, които могат да отслабят зъбите, да влошат състоянието и външния им вид;
- яжте повече млечни продукти, риба, бадеми и бобови растения;
- използвайте четки с меки косми, които не трият емайла;
- използвайте паста за зъби с флуор, за да предпазите зъбите си от кариес;
- посещавайте редовно вашия зъболекар
Струва си да запомните, че здравите зъби са не само красива усмивка, но и здравето на цялото тяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Хартиена карта, пари и още 6 неща в колата, носещи големи неприятности

Най-новите вечерни модни тенденции за сезон пролет/лято 2024

Пророчески сънища, способност да лекувате и още 5 признака, че сте мощен екстрасенс

Опасности дебнат от градината – какви са те и как да ги избегнем?

Как да разберем дали маратонките са оригинални?

Знаете ли как се размножават костенурките?

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти - дори не сте подозирали

Какво си мисли психологът след срещата с вас?

Свинска мас за женския организъм: ползи и вреди

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com