Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не само сода: Тази съставка връща белотатата на дрехите

08 декември 2023, 13:48 часа

Не само с помощта на домакински химикали, но и с народни средства може да върнете белотата на дрехите си. Например содата - тя може да бъде полезна за почистването на дома, но и за пране.

Всичко, което е необходимо, е да добавите 3 супени лъжици сода в отделението с прах за пране. С помощта на този лесен трик може лесно да се избавите дори от стари петна. Друго високоефективно средство е амонякът.

Избелване на дрехите с амоняк

В този случай, за да приготвите почистващия препарат, ще трябва да разтворите 1 супена лъжица амоняк в 5 литра вода. Нанесете получената смес върху гъба и я използвайте, за да отстраните силните замърсявания.

Ако изперете бяло пране с прах за цветно – ето какво ще се случи

За да подейства амонякът, е необходимо време - като правило са достатъчни 2-3 часа, през които дрехите трябва да се поставят в леген.

След определеното време изплакнете дрехите или ги изперете допълнително в пералнята или на ръка.

Други методи за избелване на дрехите

Може да използвате смес от прах, белина, масло и сода. Това е много ефективен начин за борба с жълтеникавостта и всякакви петна. Продуктът може да премахне дори много стари петна.

За какви тъкани е подходящ? За памук и лен.

Изсипете 1 чаша (250 ml обем) перилен препарат, 4 супени лъжици белина за дрехи и 1 супена лъжица сода за хляб в тенджера. Налейте 4 супени лъжици слънчогледово масло.

Налейте 10 литра вряща вода, разбъркайте и сложете там замърсените дрехи. Количеството на необходимите компоненти може да се променя, като се запазват пропорциите.

Поставете тенджерата на слаб огън за 15–20 минути и от време на време разбърквайте прането. Свалете от огъня и оставете да престои една нощ или 6-8 часа. След това изперете дрехите в пералня.

Друг вариант е използването на сапун за пране и сода. Този метод е толкова ефективен, колкото и предишния. Помага идеално дори при стари петна и пожълтяване.

За какви тъкани е подходящ? За памук и лен.

Поставете прането в съд с три литра топла вода. Натрийте старателно със сапун за пране. Добавете 3 супени лъжици сода за хляб, разбъркайте и оставете за няколко часа.

Сложете съда на слаб огън и оставете да къкри около 1 час, като разбърквате от време на време. Течността ще се оцвети, тъй като абсорбира замърсители.

Изплакнете прането в топла вода. Правете това, докато излезе чисто.

Още: По-добра от белина: с тази смес ще забравите за петната по дрехите

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес