Не увивайте с фолио остатъци от храна!

16061
Не увивайте с фолио остатъци от храна!
Снимка: iStock/Guliver

Алуминиевото фолио е основен елемент в нашата кухня. С него покриваме храната, особено остатъците, като по този начин предотвратяваме навлизането на светлина, тъй като то е напълно непрозрачна. Често ги използваме за опаковане на определени храни, когато ще ги транспортираме от едно място на друго, като сандвичи например.

Въпреки че е широко разпространена практика, използването на алуминиево фолио, за да запази остатъците в хладилника може да е много голяма грешка. И най-важното, че бактериите имат възможност да се размножават в храната, опакована с алуминиево фолио. 

Едно топче от алуминиево фолио в пералнята ще свърши чудеса с прането

Всяка година се произвеждат все по-нови перални машини. Да, няма нищо лошо техниката да се развива, дори и битовата, но като чели пране...

Точно както имаме нужда от въздух за да дишаме, бактериите се нуждаят от него за да процъфтяват. Това може да се провери, като се остави много гореща храна на стайна температура за повече от два часа. През това време някои бактерии, като staphylococcus и Bacillus cereus, растат бързо и в някои случаи произвеждат токсини, които не се унищожават дори при високи температури на готвене. Ако ядете тази храна, рискувате от хранително отравяне, което може да бъде последвано от много сериозни последици.

Въпреки че, искаме да избегнем това с алуминиево фолио, реалността е, че покриването на храната по този начин може да доведе до същия или дори по-лош риск от незапечатване на храната напълно. Това е така, защото  алуминиевото фолио не е предназначено за запечатване, а за печене.

За да предотвратим храната ни да стане жертва на бактерии и да се наложи да я изхвърлим, трябва да затворим остатъците в херметически затворени контейнери – за предпочитане стъклени – и плитки, за да ускорим процеса на охлаждане.

„Когато има въздух, бактериите имат шанс да растат по-бързо“, казва диетологът Линдзи Малоун. "Алуминиевото фолио пропуска въздуха, така че имате нужда от добри контейнери, ако искате да изолирате правилно храната си. В противен случай остатъците се развалят и можете да консумирате тези токсини", добавя той.

Този експерт препоръчва да не използвате алуминиево фолио за покриване на вече сготвена храна. Като алтернатива той предлага тези съвети:

Интересни и полезни начини да употребите алуминиевото фолио извън кухнята

Алуминиевото фолио, което използвате в кухнята по време на готвене или за да изпечете вкусна риба, има много по-широко приложение и мож...

- Да се използват напълно херметически контейнери,, за да ускори процеса на охлаждане и да се предотврати приема на бактерии в храната ви.

- Не забравяйте да поставите остатъци в хладилника най-много два часа след тяхното готвене; това е крайното време преди да започне развитието на бактериите. Месото и млечните продукти са особено благоприятни за растежа им.

- Внимателно изхвърлете всички остатъци, които са били изложени на стайна температура за повече от два часа.

- Внимавайте да не поставяте храна в хладилника, преди да е напълни изстинала.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com