Необичайни фобии, за чието съществуване много хора не подозират

1075
Необичайни фобии, за чието съществуване много хора не подозират
Снимка: iStock

Когато някой приятел признае, че се страхува от височини или от летене, това едва ли ще ни се стори изненадващо. Това са доста добре познати и често срещани фобии. Въпреки това реагираме по различен начин, когато чуем за тревожност, свързана с... котки или клоуни! Фобиите могат да засегнат най-различни явления, герои или ситуации и ефективно да възпрепятстват ежедневието. 

Симптомите могат да бъдат наистина заплашителни и нелекуваните страхове могат да доведат до сериозни последици. Ето някои примери за необичайни фобии, за чието съществуване много хора не подозират.

Откъде идват фобиите?

Причините за фобиите е трудно да се определят еднозначно. В продължение на много години специалистите подчертават значението на събитията, настъпили в ранното детство. 
Някои от тях са в състояние да оставят толкова силна следа в психиката, че остават с хората за по-дълго време - дори за цял живот. 

Кои са най-често срещаните симптоми на фобиите?

Думата "фобия" произлиза от гръцката дума "phobos", която се превежда като страх и паника. Симптомите могат да варират по тежест и обикновено се появяват, когато влезете в контакт с агент, който предизвиква страх. 

Най-често срещаните симптоми са: ускорено дишане, сърцебиене, прекомерно изпотяване, мускулно напрежение, задух, замайване.
В екстремни случаи хората, засегнати от парализиращ страх, се борят и с проблеми с концентрацията и съня, лошо храносмилане, гадене, диария и припадък. 

Животът в постоянно напрежение може да доведе до депресия и злоупотреба с алкохол и наркотици. Важно е да се отбележи, че хората, засегнати от фобии, обикновено осъзнават, че страхът им е ирационален, но въпреки това не са в състояние да се преборят с парализиращата тревожност.

Могат ли фобиите да се лекуват?

Има фармакологични средства, които подпомагат справянето с патологичния страх, но на този етап те помагат предимно за намаляване на обезпокоителните симптоми. 

Към момента по-ефективното лечение на фобиите е психотерапията, която включва постепенно запознаване със стресогенния фактор. Обикновено това се прави на малки стъпки и лечението продължава средно около година.

Трискайдекафобия: Страх от числото 13

В нашата култура числото 13 се смята за изключително нещастно. Убеждението е толкова широко разпространено, че е популярна практиката то да се пропуска при номерирането на редовете в самолетите или хотелските стаи. 

Спортистите може да не искат да се състезават с такова стартово число, а човек, засегнат от този вид фобия, със сигурност няма да живее вкъщи на такъв адрес. Планирането на каквото и да било за този час или ден от месеца е изключено. Петък 13-ти е ден, в който хората с тази фобия се затварят у дома.

Тайна фобия: Кой е най-големият страх на всяка зодия?

Аилурофобия (фелинофобия): Страх от котки

За любителите на котки тихото мъркане и възможността да се гушнат в пухкавата козина са най-добрият начин да се отпуснат. 
За съжаление, не всички възприемат домашните любимци като сладки и игриви създания. Не само срещата с черна котка по пътя предизвиква безпокойство, което често се смята за лошо предзнаменование.

За засегнатите от айлурофобия дори гледането на снимки или говоренето за косматковци е проблематично. Това потвърждава твърденията, че задухът, паниката и желанието за бързо бягство не се предизвикват само от излагане на пряк контакт със страховитото явление. 

Интересно е, че много историци твърдят, че самият Наполеон Бонапарт е бил засегнат от това състояние, функционирайки в колективното съзнание като негов гениален стратег и безстрашен лидер.

Номофобия: Страх от загуба на достъп до смартфон

Технологиите доминират в нашето съвремие. От мобилния си телефон можем да се свързваме с близките си, да проверяваме световните събития, да си записваме час при лекар, да броим калории, да плащаме за десерт в кафенето и дори да планираме бременност. Използването на тези видове решения значително улеснява живота, но има и тъмна страна.

Номофобията се определя не като страх от загубата на телефона като предмет - материално благо, а от възможностите, които той предлага. Страхът се концентрира върху неочаквана повреда, загуба на обхват или изтощаване на батерията. 

Човек, засегнат от тази фобия и лишен дори временно от достъп до смартфон, се чувства тревожен, раздразнителен и дори може да реагира агресивно. Обикновено физическите симптоми не се различават от споменатите по-рано. Така се появяват задух, болки в гърдите, треперене на ръцете, втрисане, гадене, главоболие и замаяност.

Тези зодии имат най-смъртоносните фобии

Кулрофобия: страх от клоуни

На теория клоуните трябва да се свързват с развлечения и смешни номера. Но за хора, които имат фобия от тях гледката им определено не предизвиква положителни асоциации. 
Потенето, конвулсиите или сърцебиенето са само някои от симптомите, с които трябва да се справят. 

Абемарофобия: Страх от пропускане на автобусна спирка

Страхът, свързан с опасност, е инстинктивен механизъм, който може да спаси човешки живот. Вероятно затова ни е лесно да разберем например страха от височини, безпокойството, свързано с пребиваването в открити пространства, или силния дискомфорт, предизвикан от огъня (известен още като пирофобия).

По-трудно ни е обаче да разберем страховете, свързани с обикновени ситуации, с които всеки се сблъсква ежедневно. От тази гледна точка много от нас ще третират като куриоз абемарофобията, т.е. страха, съпътстващ пътуването в обществения транспорт, свързан с пропускането на правилната спирка или гара. 

Важно е да се осъзнае, че за хората, страдащи от тази фобия, всяко пътуване е изключително стресиращо. Една на пръв поглед обикновена дейност е съпроводена от интензивни мисли дали изобщо ще успеят да стигнат до местоназначението си. Начин да се облекчат страховете им е да пътуват с човек, на когото имат доверие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com