Невероятни природни феномени

3561
Невероятни природни феномени
Снимка: Mikhail Kapychka / CC BY-SA 4.0

Лунни кръгове

Подобно на дъгата, тези цветни нощни арки се появяват, когато светлината (в този случай от луната) отразява и пречупва водните капчици в небето. Но лунните лъкове са много по-редки от дъгите - естественият феномен се случва само когато луната е много ниска, небето е тъмно и дъждът вали срещу луната.

Какво носи НОВОЛУНИЕТО в началото на февруари

Ореоли

Подобно на лунните лъкове, слънчевите ореоли (хало) или кръговата дъга се образуват много по-високо в небето, когато светлината се отразява през ледените кристали, образувайки перфектен кръг. Те изглеждат като голям кръг от бяла или цветна светлина около слънцето.

Подводни ледени висулки

Това, което Алек Болдуин описва на Frozen Planet като „ледени пръсти на смъртта“, висулките са подводни сталактити или кухи висулки, които се образуват, когато студената солена вода замръзне. При правилните условия те могат да достигнат и да се събират на дъното на океана, като в крайна сметка замръзват бавно.

Падащи звезди

Падащите звезди всъщност са метеори или малки скали, които са влезли в земната атмосфера. Светлината, която виждате, е частиците, които се нагряват и изгарят.

Дупки в земята

Перфектен пример за това как един природен феномен може да бъде опасен е мъжът от Флорида, който бил погълнат от дупка под спалнята си. Най-често се появяват пориви, когато водата, киселина от контакт с растения или въглероден диоксид във въздуха, ерозира мека скала като варовик, гипс или доломит под земята, образувайки дълбока пещера.

Как може да се появи дъга без дъжд?

Когато слънцето се покаже след дъжд, появата на дъга няма да ви изненада - в края на краищата това е обичайно нещо. Това, което се случ...

Водовъртежи

Образувани при срещата на противоположни течения, водовъртежи често са много по-зловещи в художествената литература, отколкото в реалния живот. Най-мощните водовъртежи, се образуват в тесни плитки протоци с бързо течаща вода или в основата на водопади, но скоростта на вихъра рядко надвишава 20 mph.

Светещи плажове

Някои плажове по света светят през нощта. Този природен феномен се причинява от фитопланктона във водата, който излъчва светлина, когато се вълнува от движението на вълни и течения. Тези микроорганизми могат да се видят на плажовете на Малдивите, Пуерто Рико и много други по света.

Вулканична мълния

Откриха най-стария запис за кълбовидна мълния

Изследователи от университета Дърам (Великобритания) откриха най-ранното свидетелство за кълбовидна мълния, наблюдавана в Англия. Редки...

Гръмотевичната мълния няма нищо общо с вулканичната мълния, която се появява по време на експлозия на вулкан. Тази мълния се образува във вулканичния шлейф - цилиндровата колона от вулканична пепел - след като изригне, според National Geographic. Частиците, които съставляват струята, се компресират под земята. След като тези частици се изхвърлят над земята, плътността се променя. Плюс това, триенето между частиците ги зарежда. Те се разделят, докато се издигат, създавайки пространство за електричество или мълния, за да протичат между частиците, според National Geographic.

Солници

Има някои добре познати и красиви солници в Боливия и Юта. Независимо от тяхното местоположение, всички солници са благодарение на изпаряването на водата и концентрацията и утаяването на соли и други минерали, разтворени в нея, според New York Times. Те могат да се различават по своя водоизточник, който може да бъде езеро, подземни води или един от много други водоизточници, според Times.

Пирамидите в Египет НЕ са най-великите пирамиди на земята

Пещери на светлинни червеи

Дори червеите, макар и малки и лигави, са природен феномен – особено светещите червеи и техните пещери. Повечето от тези пещери са в Нова Зеландия и Австралия, а една известна има и в Алабама. Пещерите Уайтомо в Нова Зеландия са най-известните, образували се преди повече от 30 милиона години. Интересна е науката зад пещерите с светлини. Всъщност те технически не са „светещи червеи“. Според Ню Йорк Таймс се излюпват яйца върху специфична гъба, ларвата на яйцата им изгражда слуз. Тази слуз изгражда копринени струни, събирайки капчици. Това е мрежата, която осветява и привлича мухи или други жертви на червеите, според Times.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com