Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невероятно полезните свойства на шамфъстъка

28 декември 2021, 09:25 часа

Шамфъстъкът е нискокалоричен

На фона на всички други ядки, шамфъстъкът е изключително нискокалоричен и богат на протеини, което го прави силно засищащ.

Също така е хубаво да консумирате несолен шамфъстък, защото солта увеличава калоричността му.

Ако всеки ден ядете овесени ядки, с тялото ви ще се случи ТОВА!

Шамфъстъкът предпазва мускулите

Той е много богат на протеини и калий и позволява бързо възстановяване на мускулните влакна след интензивно физическо усилие. Другите негови съставки - калций и магнезий, също помагат много и според специалистите е добре да консумираме малко шамфъстък 30-40 минути след тренировка.

Шамфъстъкът регулира гликемията

Консумацията на шамфъстък може да се окаже от голяма полза за жените, страдащи от гестационен диабет - той се развива по време на бременност.

Те има способността да овладеят нивото на глюкозата и на инсулина в кръвта и на всичкото отгоре те не водят до напълняване, според изследвания.

Шамфъстъкът се грижи за кожата

Антиоксидантите в шамфъстъка се дължи жълто-зеленият цвят на ядките, които успяват да неутрализират свободните радикали в организма.

Печени или сурови ядки - кой е правилният избор

Шамфъстъкът понижава нивото на лошия холестерол

Шамфъстъкът е богат на желязо, магнезий, мед, калий, витамини и минерали, които участват в регулирането на холестерола и съдържанието му на ненаситени мастни киселини заместват успешно наситените мастни киселини, като по този начин благоприятстват понижаването на лошия холесетрол.

Шамфъстък - колко на ден?

Препоръчително е да се консумират всеки ден по 49 ядки или това е 28 грама шамфастък.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес