Печени или сурови ядки - кой е правилният избор

21912
Печени или сурови ядки - кой е правилният избор
Снимка: Pexels

Ядките са страхотна закуска, ако ви е нужно нещо, което е богато на протеини, с високо съдържание на фибри и заредено с витамини и минерали, гарантиращи добро здраве. Независимо дали имате нужда от консумация вкъщи или търсите нещо в движение, полезно е да държите микс от здравословни ядки под ръка, така че винаги да имате лесна опция за бърза закуска, която ще предотврати посягането към сладкиши и други нездраволсовни храни.

Важно притеснение на хората е дали процесът на печене влияе върху хранителното съдържание на ядките. Ако изберете печени ядки вместо сурови, означава ли, че не получавате всички възможни ползи за здравето?

Кои са най-полезните ядки и сушени плодове

Ядките и сушените плодове винаги са били смятани за много здравословни и полезни храни, които съдържат голямо количество витамини и хра...

Какво трябва да знаете за печените и суровите ядки

Ето няколко интересни точки, с които трябва да сте наясно за печените и суровите ядки:

·         Вкус: Често се предпочита печеното, ако искате да подобрите вкуса на ядките. Процесът на печене ги прави по-хрупкави и също така подобрява аромата и вкуса.

·         Печене: Суровите ядки не са преминали през процеса на висока температура, използван за печените ядки. Ако ядките са били печени, това означава, че те са или изпечени на сухо във фурна или на тиган без олио, или са запечени с олио с малко мазнина, добавена при готвенето.

Защо е добре всички ЯДКИ да се накиснат 6 часа преди яденето им

Ядките са изключително полезни за нас и са богати на необходимите за здравето ни хранителни вещества. Но съдържат и фитинова киселина, ...

·         Хранителни вещества: Въпреки че печенето променя химическия състав на ядките и намалява съдържанието на влага, броят на въглехидратите, мазнините и протеините е подобен на този на суровите ядки. Основните разлики в хранителните вещества се случват, ако ядките са печени в масло, тъй като добавеното масло увеличава съдържанието на мазнини.

·         Мазнини: Едно от предимствата на яденето на ядки е, че тези съставки са с високо съдържание на полиненаситени и мононенаситени мазнини, което е полезно за здравето на сърцето. Но дългото време за готвене и високите температури могат да окислят или да повредят мазнините. В резултат на това ядките могат да имат „неприятен вкус“, тъй като мазнината ще е гранясала.

Няма значение дали купувате печени или сурови ядки – обърнете внимание на срока на годност, защото по време на съхранение може да се получи вредно окисляване. Най-простото решение е редовно да обновявате запасите си с ядки. Също така, помислете за съхраняването им в хладилник или фризер за по-дълго време. Добре е да купувате по-малко количество, за да се изяжда бързо и да се купуват нови, пресни количества. Така няма да има опасност да гранясат или да мухлясат като следствие на неправилно и дълго съхранение.

Единственото ограничение, с което трябва да се съобразите, е да не прекалявате е количеството изядени ядки, защото са много калорични.

Направете ядките още по-здравословни с този прост трик

Всички добре знаем колко полезни са ядките за човешкия организъм. С една елементарна стъпка обаче можем да ги превърнем в супер храна. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com