Носът на елена Рудолф свети като фар в мъглите

13951
Носът на елена Рудолф свети като фар в мъглите

Рудолф – еленът на Дядо Коледа, има яркочервен нос поради това, че се явява топлинна "лампичка". Тази "лампичка" помага на необичайните очи на севения елен, способни да виждат в ултравиолетовата светлина, да забелязва препятствия при полет през невидими облаци и мъгли. Това се казва в статия, публикувана във Frontiers for Young Minds.

В съответствие с приказката на известния писател Робърт Мей червеноносият елен Рудолф се явява водач във впряга на Дядо Коледа, който се носи от по нощното небе от девет северни елена. Носът на Рудолф, който първоначално е бил обект на присмех от страна на другите елени, му помага според приказката да осветява пътя на Дядо Коледа.

Защо еленът Рудолф има червен нос

Учени разрешиха загадката около носа на Рудолф, чийто цвят спира замръзването му и помага на елена да доставя подаръци на добрите деца ...

Натаниел Домини (Nathaniel Dominy) от колежа "Дартмут" в Хановер (САЩ) е намерил начин да опише предназначението на този необичаен червен и ярък нос от научна гледна точка, изучавайки особеностите в анатомията и живота на северните елени, които станали известни на учените съвсем скоро.

Например през октомври 2013 година учените изяснили, че цветът на очите на северните елени се променя заедно със сезоните, като става жълт през лятото и син през зимата.

Благодарение на такава смяна на окраската, която протича поради "разтягане" на т.нар тапетум в ретината, еленетът придобива възможност през зимата да вижда ултравиолетовата светлина, а чувствителността на очите му към синята светлина значително нараства поради снижението в яснотата на зрението.

Както смята Домини, няма причини да се смята, че Рудолф и неговите събратя от впряга нямат такива качества, които да им помагат да се ориентират в тъмната коледна нощ по време на околосветския полет на Дядо Коледа.

Забравете за Дядо Коледа, огромни кораби ни носят подаръците

Още от деца сме свикнали с представата, че добрият стар Дядо Коледа разнася подаръци по къщите с шейната си. Всъщност празничните изнен...

Но тук възниква проблем – въздухът и особено водните пари и мъгли много добре поглъщат и разсейват ултравиолетовите вълни и синята светлина, което практически трябва да ослепява Рудолф в момента, когато той навлиза в облаците на долните слоеве на атмосферата или прелита през мъгла.

Тук, според Домини, в работа влиза червеният нос на елена – ако той свети, както пише Мей, тогава той ще "осветява" мъглата и облака, позволявайки на впряга на Дядо Коледа да види кой ги очаква вътре и извън тях.

Единственият проблем за Рудолф ще бъде това, че такъв голям и ярък нос трябва да е пронизан от кръвоносни съдове, в резултат на което еленът ще губи голямо количество топлина за загряване на своя "светилник". Това означава, че Дядо Коледа (и децата) е необходимо да го хранят по-добре, отколкото другите елени, заключава биологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com