Нужно ли е да увеличите храната, ако увеличите и тренировките

988
Нужно ли е да увеличите храната, ако увеличите и тренировките
Снимка: iStock

Спортът е един от задължителните компоненти за стройна фигура, здраво тяло и разбира се, здрав дух. Физическата активност ни помага за забързване на метаболизма, укрепване на имунитета, сърдечно-съдовата, нервната и двигателната система.

Обаче ако главната цел е сваляне на излишните килограми, тук спортът сам по себе си не е достатъчен. Огромня роля играе и храната, която приемаме, както и преобразуването и в калории. За да отслабнем ефективно, е нужно да се подложим на калориен дефицит. Той представлява изразходване на повече калории, отколкото сме приели. Той се получава, като увеличим например броя на упражненията и намалим храната за деня.

Обратният ефект на тренировките, който не е за подценяване

Знаем колко полезно е да тренираш и да поддържаш добрата си форма, но не знам последиците от прекомерното натоварване. Някои хора решав...

Ако обаче тренировките ви идват твърде интензивни и отслабвате драстично, ще се наложи да увеличите и храната, за да не подлагате организма си на изтезания като глад и изтощение. Ако случаят ви е точно такъв, добавете още 200 калории към дневното си меню и наблюдавайте как тази промяна ще се отрази на фигурата и рекациите на тялото. И тук става въпрос за увеличаване на храни, богати на основни вещества като протеини, въглехидрати или мазнини, а не добавянето на продукти с голямо количество рафинирани захари и т.н., които във всеки случай ще имат негативен ефект върху фигурата.

Как да прецените дали да увеличите калорийния прием? Не си мислете, че това зависи от продължителността на тренировките ви ежедневно. Фактор е по-скоро интензивността им. Леки 30-минутни тренировки не са причина за увеличаване на храната, докато тежки едночасови тренировки с голяма интензивност позволяват увеличаване на калориите, особено ако след тях изпитвате жесток глад.

Как да не преяждаме след тренировка?

Всеки организъм е различен и съответно реагира и приема различно промените и ефектите от калорийния дефицит. Дори да сте добавили допълнителните 200 калории, те може отново да не са достатъчни на тялото ви да запази енергията си.

Никога не правете ЕДНА и съща тренировка всекидневно

Може би тренирате все така усилено, но напоследък не виждате желаните резултати. Не усещате, че тялото извършва активност и не виждате ...

А сред основните източници на енергия е гликогенът, който се абсорбира в мускулите и черния дроб. Например след една интензивна 45-минутна тренировка запазите на гликоген в тялото се изразходват и тогава настъпва и изостреното чувство за глад. За да имате по-сериозни запаси си набавяйте храни, богати на протеини и въглехидрати след такива тренировки. Обаче внимавайте да не преядете в стремежа си да потушите този глад, често след подобно натоварване ние изпитваме повече жажда, отколкото глад и затова опитайте първо с напитките, а след това прибегнете и към храната.

Ако напитките не помогнат и около половин час след като сте приключили със спорта все още сте гладни, хапнете малко количество протеин или въглехидрат. Чудесна алтернатива е малко кисело мляко с любим плод.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Японски психолози: Бърз трик, с които да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Мачкат всички по пътя си: Тези зодии са най-големите кариеристи

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com