Обявиха коя е родината на шоколада

10055
Обявиха коя е родината на шоколада
Снимка: iStock/Guliver

Шоколадът е любимо лакомство на всички хора по света. Коя е страната, където е бил създаден е въпрос, на който вече има отговор. Оказва се, че Еквадор е родината на шоколада. Жителите на тази страна за пръв път са започнали да събират плодовете на какаовото дърво и да ги употребяват преди около 5300 години. Това пише в статия, публикувана в списание Nature Ecology&Evolution.

"Ние установихме, че жителите на горната част на Амазония са започнали да събират плодовете на дърво, което и близък роднина на какаото от Мексико. Това е станало около 1500 години преди олмеките и ацтеките. По всичко изглежда, че традицията за консумация на какао се е разпространила от юг на север, движейки се от Еквадор по посока Мексико“, заяви Майкъл Блейк от университета на Британска Колумбия във Ванкувър, предаде БГНЕС. 

Изследване: Глобалното затопляне ще направи по-скъпи бирата, кафето и шоколада

Бира, шоколад, кафе и вино - това са някои от малките ни удоволствия, които глобалното затопляне може да направи по-редки и по-скъпи, т...

Историята на откриването и разпространението на шоколада, а също така на доматите, картофите и другите „дарове на Новия свят“, отдавна е предмет на спор сред учените генетици, историци и археолози. Няма единство както по повод на родината на първите сортове какаови дървета, така и кога за пръв път индийците са започнали да употребяват неговите плодове в храната.

Например, много историци днес смятат, че първите „версии“ на какаото са открити от индианците мая, което се е случило преди около 3400 години. От друга страна археолозите са открили потенциални следи, според които древните легендарни олмеки по-рано са оценили качествата на шоколада. Генетичният анализ показва, че дивите роднини на какаовите дървета растат не в Централна Америка, а в Северна Амазония.

Блейк и неговите колеги са разрешили тези спорове, всестранно изучавайки глинените съдове и керамичните черупки, намерени в селищата на древните индианци от културата майо-чинчипе, които са живели в южен Еквадор преди около 5400 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

6 лайфхака от тези, които са отслабнали без диета

Знаете ли кои са седемте изкуства

Кои са първите симптоми на пролетна умора

Мис съвършенство: как да свалим мазнините по корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com