Обмисляш ли да станеш вегетарианец? Ето какви биха били ползите!

6106
Обмисляш ли да станеш вегетарианец? Ето какви биха били ползите!
Снимка: iStock

Вегетарианство - какво е това?

Вегетарианството е вид хранене, което изключва всички видове месо - включително морски дарове, риба и домашни птици. Основата на тази диета са храните на растителна основа. Има различни видове вегетарианство, където можете да ядете: яйца (ово-вегетариански), риба (пезо-вегетариански), млечни (лакто-вегетариански) и домашни птици (полувегетариански). Най-често избираният тип диета е лакто-вегетарианската, при която можете да ядете млечни продукти и яйца. Друг вид вегетарианство е веганската диета, при която яденето на всякакви животински продукти е неприемливо. Други видове вегетарианство включват фруктарианство (ядене само на плодове) и суровоядство (сурови зеленчуци и плодове)

Месоядните живеят по-дълго от вегетарианците

При прaвилнo хрaнeнe мecoяднитe живeят пo-дългo oт вeгeтaриaнцитe, cпoдeли диeтoлoгът Инa Кoнoнeнкo в интeрвю зa Кaнaл пeт, цитирaн oт ...

Защо да изберете вегетарианска диета?

Има много причини да изберете този тип хранене. Някои хора спират да ядат месо, защото не се доверяват на качеството на продуктите, други по етични причини. Други пък избзбират този метод на хранене, защото тонуса и настроението им се подобява, когато спират да ядат месо. Има и такива, които са били продиктувани от екологични, религиозни или хуманитарни причини да минат на диета.

Какви са ползите от това да станеш вегитарианец?

Има много положителни страни от използването от това: кръвното налягане спада, нивата на холестерола в кръвта се понижават, има значително по-малък шанс за развитие на диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания или рак. Вегетарианците са по-малко затлъстели и с наднормено тегло и по-рядко се оплакват от запек. Тези качества на вегетарианството се дължат на факта, че вегетарианците ядат по-малко животински мазнини, които са с високо съдържание на холестерол и наситени мастни киселини.

Родните звезди, които отказаха месото (СНИМКИ)

В наши дни навсякъде по света вегетаринството набира все повече привърженици. Въпреки, че са обвинявани много често, че просто следват ...

Основата на храненето са естествените продукти, а не силно преработените, благодарение на които менюто съдържа по-малко нездравословни прости захари, сол и трансмазнини. По-голямото количество плодове и зеленчуци означава, че тялото се снабдява с повече витамини с антиоксидантни свойства (каротеноиди и витамин С), фолиева киселина, магнезий и калий. При спазване на тази диета се увеличава и консумацията на ненаситени мазнини и диетични фибри, което е много полезно за здравето. Вегетарианците, отказвайки се от животински продукти, обикновено се освобождават от риска от паразитни инфекции и зоонози, тъй като в храната няма нитрозамини (остатъци от ветеринарни лекарства и антибиотици).

Да си вегетарианец, също е начин на живот, а не само диета. Хората, които спазват тази диета, често не пушат, не пият алкохол и са по-активни физически.

От своя страна вегетарианската диета, ако е разнообразна и балансирана, може да бъде добър вариант за традиционна диета. Може да се използва от повечето хора от всички възрасти - многобройни проучвания го показват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com