Огледалото има две лица: как възприемаме собствения си външен вид

3506
Огледалото има две лица: как възприемаме собствения си външен вид
Снимка: iStock/Guliver

Една жена, колкото и да добре да е поддържана, все е недоволна от външния си вид, дори всички наоколо да ѝ правят комплименти. И така, изключително педантично тя изучава кожата си в огледалото, откривайки недостатъци там, където ги няма.

Защо е така?

Не толкова отдавна се появи концепцията за „кожно тяло“, което определя как възприемаме кожата си. Концепцията може да е нова, но същността ѝ е стара като света. Тя гласи, че в повечето случаи ние се оценяваме предубедено. Това се отнася и за външния вид като цяло, и за кожата в частност.

Как възприемаме кожата си

Става дума за презумпцията – пристрастие, онези филтри, през които възприемаме света и себе си. Тези идеи възникват в процеса на обучение и в много случаи не корелират по никакъв начин с реалността. Затова оставаме недоволни дори, когато външният ни вид е радикално подобрен.

И днес, идеите са си останали същите. Това е добре известно на пластичните хирурзи, а именно: човек вярва, че всичко ще бъде наред след успешна операция, че най-накрая ще се почувства красив. Много пъти, обаче не чувства, че получава вида на мечтите си. В края на краищата идеите са останали същите и това е достатъчно, за да прояви недоволство.

Мозъкът не прави разлика между нашите виртуални модели и реалността, за мозъка (възприятието) е едно и също. Истинската реалност не е по-смислена или реална от вярванията. Лошата новина е, че повечето от нас не са наясно с идеите си (и със сигурност не са наясно с техните последствия). Заедно с това неизменното се оценява от несъзнателната част на нашата психика над доброто (това е точно случаят, когато след кардинално подобрение на външния вид, когато всички проблеми са решени, недоволството от самите нас продължава), следователно „някак си“ нашата представа за самите ни няма да се променим.

Често хората са критични към външния си вид. Причините за това могат да са много и различни. Това може да са, например страх от сексуално внимание или обяснение на всичките им неуспехи, грешки и комплекси.

Има момичета, които обясняват всеки свой проблем с това, че са грозни (лоша кожа, коса, черти на лицето, фигура и т.н.). Те са дълбоко убедени, че именно заради това не могат да променят нищо в живота си – връзки, обучение, кариера. Безполезно е да дават мотивиращи примери, когато без дори да разполагат с такива данни, хората живеят щастливо и постигат всичко, което искат.

Защо грижата за нас самите ни дава възможност

Човек с проблемна кожа (и не само) може да бъде едновременно красив и привлекателен, ако е добре поддържан. Спомнете си как се чувствахте след масаж, на козметик, на лекар, направила маникюр - вдъхновява! Да, току-що направих маска вкъщи. Нека да е за кратко, но ето как става – постепенно, стъпка по стъпка, тухла по тухла в основата на вашето самочувствие.

7 знака, че страдате от комплекс за малоценност

Повечето от нас не са достатъчно уверени в себе си. Всъщност да си несигурен в себе си, до известна степен е “нормално”. То...

Ритуали за красота

Ритуалите ритуалите за красота са толкова важни в борбата да гарантираме, че кожата ни е красива. Най-добрите примери за тях, разбира се, идват от Изтока. Обърнете внимание: има много тактилност във всички корейски, японски, китайски лечения. Това, което винаги се е смятало за табу у нас, е да докосвате лицето си с ръце, да го масажирате, да го търкате, да го галите. Това също помага за обективизиране на оценката, а именно редовните ритуали за красота и грижа са задължителни.

Реална помощ

Колкото и труден да изглежда проблемът със себевъзприемането, има решение.

Изучавайте се внимателно и дълго време в огледалото. Не просто гледайте, а съзнателно се опитвайте да видите реалността и да я отделите от мислите си.

Какво пречи на някои хора да запомнят лицата на други

Учени от университета в Торонто и университета Макюън са установили, че хората с повишено чувство за собствено „аз“ и самоч...

Когато става въпрос за състоянието на кожата и нейната оценка, би било много хубаво да запомните, че преди всичко това е орган и трябва да се мисли от тази позиция. Не ви пука как изглеждат сърцето, черния дроб или белите дробове, нали? Вие сте загрижени за тяхното здраве. Затова редовно спортувате, храните се здравословно и посещавате лекари. И ако редовно се грижите за кожата си, грижите се за нея, не трябва да се съмнявате, че всичко с нея, както и с останалите органи е в идеален ред.

Здравият човек винаги е привлекателен, независимо на колко години е. И тук плавно преминаваме към темата за стареенето. Любопитно е, че добрият лекар никога няма да каже, че тялото ви остарява, той ще каже: „То расте…. И всички промени, които настъпват с възрастта са естествени и неизбежни“.

В заключение:

Да останете вечно млади няма да проработи, следователно няма смисъл да реагираме бурно на появата на бръчки или старчески петна, особено след като емоционалният фон по въпросите на красотата и привлекателността. Освен това една от последните тенденции е естествеността и красивото стареене. Ако приемем това за даденост, тогава възприемането на себе си ще стане по-адекватно. Всяка възраст е красива по свой начин и губенето на енергия за недоволство от себе си е просто безсмислено. Понятие „Лоша кожа“, както и „грозни жени“, не съществува, има неподдържани.

Прегледайте няколко пъти всичко, прочетете статията до края и след няколко месеца, през които честно и съзнателно ще се опитате да овладеете практиките, които помагат да коригирате възприятието си за себе, си ще се изненадате какъв успех сте пожънали. Късмет!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com