Оказват ли влияние земните магнитни полюси върху съня? Ето какво казват учените

1702
Оказват ли влияние земните магнитни полюси върху съня? Ето какво казват учените
Снимка: iStock/Guliver

Мнението на съвременни френски, немски, съветски и американски учени е, че най-добър е сънят, когато се легне с главата на север, а краката на юг.

Това, че в резултат на своите задълбочени изследвания тези учени достигат до едно преоткриване, потвърждаващо концепциите на древните йоги, само им прави чест. И в случай, че тези учени са разбрали за съвпадението на техните съвременни научни резултати с древната мъдрост, то ясно е защо така „безкритично" са приели схващането на йогите за правилното разполагане на тялото ни по време на сън. Още: Имате проблеми със съня - разберете какви грешки допускате

Научните експерименти, доказват, че положението на тялото е от значение, тъй като земните магнитни полюси оказват ефект върху активността на микроелектричните процеси в човешкия мозък. Разглеждайки човека като сложен биоелектричен агрегат, като една висша електротехника, съставен от органи и клетки, имащи свойства на проводими елементи, то когато този човек е с главата на север, а с краката на юг, тогава земните магнитни силови линии се „хлъзгат" по тялото, без да го пресичат.

Съгласно закона за електромагнитната индукция на Фарадей следва, че щом няма пресичане на проводимите човешки елементи (в това число и мозъчните клетки), то индуциране на електродвижещи сили (е.д.с.), няма да има - т.е. човешкият мозък в качеството си на седалище на съзнанието няма да бъде смущаван - човек спи спокойно!

Обратното: ако тялото е ориентирано с главата на изток, а с краката на запад, то силовите линии на земния магнетизъм ще пресичат проводимите елементи в тялото (в мозъка) и следователно сънят ще бъде неспокоен вследствие на смущенията, създавани от индуктираните електродвижещи сили. Още: Лекар: Това са най-лошите пози за сън

Затова именно йоги-те препоръчват, през време на сън тялото да бъде с главата на север, краката на юг, а когато се изпълняват упражнения, да сме с лице на изток, за да може да бъдем „активни" за нашия утринен йога-сеанс или за деня.

И все пак положението на тялото не е толкова решаващ фактор за добрия сън, колкото ни се внушава. Известни са и други също така ефикасни методи, за да имаме здрав и спокоен сън като например т.нар. заземяване на тялото през нощта, чрез което електростатичните заряди, натрупани в организма и водещи до нервно напрежение, се изтичат в земята, създавайки условия за качествен сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Защо самолетите летят на над 10 километра височина?

9 основни грешки при гладене и как да ги избегнем

7 тайни ще ви помогнат да държите наднорменото тегло под контрол

Променя ли се нуждата от сън с напредване на възрастта?

Тези видове брашно са едни от най-здравословните

Има защо тези банани да са най-полезни за здравето

Внимавайте - тези зеленчуци имат много нитрати

Това са напитките, които бавно убиват тялото ни

За какво да използваме мокрите кърпички в ежедневието?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com