Онлайн хейтърите най-вероятно имат психопатски наклонности

1061
Онлайн хейтърите най-вероятно имат психопатски наклонности
Снимка: Getty Images

В интернет има огромно разнообразие от потребители. Докато някои предпочитат да прекарват времето си онлайн, четейки интересни статии, други си говорят основно с приятели, трети сърфират във Facebook, но без да коментират, докато четвърти са в най-различни групи и нямат търпение да напишат своето мнение по всяка една тема.

Наскоро направено проучване показва, че интернет потребителите, които редовно публикуват омразни коментари за други хора най-вероятно имат психопатски характеристики.

Учените обаче не откриват връзка между злобните онлайн подмятания и нарцисизма или макиавелизма – другите две личностни характеристики, които заедно с психопатията, са т.нар. Тъмна триада.

Онлайн хейтърите са вид, който е различен от интернет троловете. И двата вида обаче са част от семейството на неприятните онлайн потребители. Хейтърите са хора, които публикуват коментари, често съдържащи негативно и обидно съдържание към другите, но не и конструктивна критика.

Знаете ли какво означава думата хейтър?

Според редица предишни проучвания троловете се характеризират с измамно, нарушително или подривно отношение в социална среда или в интернет, но без да имат някаква конкретна цел. Има силна връзка между “троленето” и всички три характеристики на Тъмната триада.

Наскоро направено проучване показва, че коментари във Facebook, които са свързани с лошите резултати на полските атлети по време на Зимните олимпийски игри от 2018 година. Потребителите, които изразяват редовно своето мнение онлайн по най-различни теми, са били подканени да попълнят поредица от въпроси, като целта е била да се определят личностните характеристики – фрустрация, психопатия, удовлетворение, завист и макиавелизъм.

В проучването са взели участие 94 интернет потребители, 46 от които редовно публикуват омразни коментари. След като експертите анализирали отговорите на доброволците, авторите установяват, че колкото по-висок резултат има един човек по отношение на психопатията, толкова по-голям е шансът да публикува коментари, изпълнени със злоба и омраза. При останалите психологически характеристики не е открита надеждна връзка в това отношение.

Има два вида нарцисизъм: учените казаха кой е най-опасният

В същото време хората, които не са показали психопатски наклонности, са по-философски настроени и премери в коментарите, които оставят в интернет пространството. Те публикуват постове от сорта на: “Всичко е наред, ще се оправи, стискаме палци, следващият път ще се справиш по-добре, вярвай в себе си !”.

Какво представлява макиавелизмът ?

Според Оксфорският речник на английския език това е “използването на лукавство и двуличие в държавното управление или в управлението като цяло”. В психологията това е термин, който описва склонността на човек да мами и манипулира други хора за своя лична изгода. Макиавелицмът е една от трите личностни черти, които се отнасят към тъмната тройка заедно с психопатията и нарцисизма. Според някои психолози това е субклинична форма на психопатия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Цветница 2024
Пожелания за Цветница 2024

Наближава Цветница! Тази година празникът се пада на 28 април, неделя, седмица преди Великден. На този ден празнуват всички с прекрасните имена...