Опасно ли е, ако не почиствате бутилката си за вода?

2845
Опасно ли е, ако не почиствате бутилката си за вода?
Снимка: IStock

Едва ли се сещате да почиствате бутилката си за вода. Ако по принцип просто я пълните с чиста вода и само вие пиете от нея, тя би трябвало почти винаги да е чиста от микроби? Или пък не? Ето какво се случва, ако не почиствате бутилка си и колко често трябва да я почиствате. 

Защо не трябва да пиете водата, която е престояла цяла нощ до леглото ви

Ако не почиствате бутилката си достатъчно често, това може да доведе до натрупване на микроби, които след това да се отразят негативно на здравето ви. И като казваме микроби, имаме предвид плесени и бактерии. Плесента има склонност да се развива в застояла вода, а тъй като бутилката никога не е стерилна, бактериите също могат да се развиват. Освен това, ако пиете директно от бутилката, бактериите от устата ви ще се прехвърлят във водата и ще се развият вътре в бутилката. Освен от устата ви, бутилката може да поеме бактерии от ръцете ви и от всяка повърхност, до която се докосва. Бактериите от устата ви не са толкова притеснителни, защото тялото ви е запознато с тях, но проблемът е в бактериите, идващи от ръцете ви и следователно от по-широката ви среда.

Колко вода трябва да пиете и защо?

Но дали бактериите и плесените са толкова вредни?

Бактериите и плесените се развиват във влажна среда, а в бутилките за вода или във всяка друга бутилка с течност, от която пиете, може да има плесени, бактерии и евентуално дрожди, тъй като не е стерилна. Пренебрегването за почистването дава възможност на тези малки организми да се развиват. Освен това е още по-лошо, ако сложите подсладители или спортна напитка в бутилката си за вода. "Ако в напитката ви има захар, това ще ускори развитието на организми, които в крайна сметка могат да ви разболеят, ако останат дълго време навън или ако бутилката не е почистена правилно преди следващата употреба. 

Какви са здравословните ползи от пиенето на вода с лимон сутрин

Може да получите стомашно разстройство, гадене, както и умора, главоболие. Пластмасовите бутилки за еднократна употреба са предназначени точно за това - да се използват само един път. Това е така, защото химикалите, използвани за направата на бутилката, могат да се отразят във водата при следващи употреби, а тези химикали са известни като вредни за човешкото здраве. В сравнение с неръждаемата стомана или стъклото, пластмасата може да образува малки пукнатини, които по-лесно приютяват бактерии. Затова след всяка употреба се откажете от пластмасовите бутилки за еднократна употреба и вземете нова или, още по-добре, вземете бутилка от неръждаема стомана или стъкло за многократна употреба.

Полезно ли е да пием вода през нощта?

Как и колко често да почиствате бутилката си за вода

Стремете се да почиствате бутилката си за вода поне веднъж седмично. Ако някой е с отслабен имунитет по някаква причина (включително бременни хора), трябва да се полагат допълнителни грижи за чистотата на бутилките, тъй като тези хора са по-склонни да се разболеят от хранителни бактерии и плесени. Бутилките могат да се измиват със сапун и вода, след което да се изплакват, докато водата се избистри. Или можете да направите още една стъпка за по-дълбоко почистване. Освен това дръжте бутилката си за вода далеч от среда с високо съдържание на микроорганизми, като банята или спортната чанта, която може да създаде повече влага. И накрая, след като я измиете, оставете я да изсъхне за една нощ. И така, изводът? Отделете няколко минути, за да измиете бутилката си! След като приключите с нея за деня, почистете я вечер, за да е свежа на сутринта. По-добре да се предпазите, отколкото да съжалявате! 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com