Оранжевата чаша прави горещия шоколад по-вкусен

13142
Оранжевата чаша прави горещия шоколад по-вкусен

Изследователи от Политехническия университет във Валенсия и Оксфордския университет във Великобритания установили, че начинът, по който се сервират храната и напитките, е от голямо значение за възприятието на вкуса, съобщи БГНЕС.

За своето проячване те набрали 57 доброволци и ги помолили да опитат горещ шоколад, сервиран в пластмасови чаши с четири различни цвята - бял, кремав, червен и оранжев с бяло от вътрешната страна.

Яжте шоколад срещу кашлица

Изследване показва, че шоколадът е най-ефективното средство срещу кашлицата, съобщава БГНЕС. Какаото е компонентът, който намалява остр...

Шоколадът бил един и същи във всички мостри, но доброволците установили, че вкусът е по-добър, когато напитката е сервирана в оранжеви и кремави чаши. "Цветът на съда, в който храната и напитката се сервира, може да засили някои характеристики като вкус и аромат", заяви Бетина Пикерас-Фисман от Политехническия университет във Валенсия.

Предишно проучване установи, че жълтите съдове засилват усещането за аромата на лимоните в безалкохолните напитки. Питиетата със студени цветове като синьо се смятат за по-утоляващи жаждата от тези с топли цветове като червеното. А розовите напитки се възприемат като по-захарни. Новото изследване е публикувано във в. Journal of Sensory Studies.

Редактор: Надежда Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com