Осемте най-добри чая против упорита кашлица (СНИМКИ)

4076
Осемте най-добри чая против упорита кашлица (СНИМКИ)
Снимка: Pasi Mämmelä / Pixabay

Чаят отдавна е ценен заради своите успокояващи и лечебни свойства, което го прави средство за лечение на различни заболявания. Когато става въпрос за упорита кашлица, някои чайове се отличават с потенциала си да облекчават симптомите и да насърчават здравето на дихателните пътища. Ето осемте най-добри чая, известни с ефикасността си в борбата с упоритата кашлица.

Джинджифилов чай

Още: Лекар: При упорита и дразнеща кашлица - пийте тези чайове

Известен със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, чаят от джинджифил може да помогне за успокояване на раздразненото гърло и намаляване на кашлицата. Той също така помага за изчистване на задръстванията в дихателните пътища.

Чай от мента

Чаят от мента съдържа ментол, който действа като естествен деконгестант. Той може да облекчи дразненето на гърлото и да спомогне за по-лесното дишане, като отвори дихателните пътища.

Още: Три прости съставки помагат при възпалено гърло и кашлица

Чай с мед и лимон

Комбинирането на мед и лимон в чая е класическо средство, което не само придава вкус, но и предлага антибактериални свойства. Медът успокоява гърлото, а лимонът осигурява доза витамин С за подпомагане на имунната система.

Чай от лайка

Още: Тези напитки са истински стимулатор за силен имунитет

Лайката има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, което я прави полезна при дихателни проблеми. Тя може да помогне за отпускане на мускулите, да облекчи кашлицата и да насърчи по-добрия сън.

Чай от корен на женско биле

Коренът от женско биле е известен със своите отхрачващи свойства, които помагат за разграждането и изхвърлянето на слузта. Този чай може да бъде успокояващ при упорита кашлица и може също така да облекчи дразненето на гърлото.

Чай от куркума

С активното си съединение куркумин куркумата има противовъзпалително и антиоксидантно действие. Чаят от куркума може да помогне за намаляване на възпалението в дихателните пътища, като облекчи упоритата кашлица.

Чай от мащерка

Мащерката съдържа съединения с антимикробни свойства, което я прави ценно допълнение към чаената ви схема при борба с кашлицата. Тя също така може да помогне за отпускане на мускулите на дихателните пътища.

Чай от евкалипт

Евкалиптът е добре познат със своите деконгестантни свойства. Вдишването на парата от чай от евкалипт може да помогне за облекчаване на запушването на носа и да успокои раздразнените дихателни пътища, което допринася за облекчаване на кашлицата.

Когато приготвяте тези чайове, обмислете дали да ги запарите за поне 5-10 минути, за да извлечете максималните ползи от билките и подправките. Добавянето на малко мед или лимон може да подобри както вкуса, така и лечебните свойства на чайовете. Важно е да се отбележи, че въпреки че тези чайове могат да донесат облекчение, упоритата кашлица трябва да бъде преценена от медицински специалист, особено ако е придружена от други симптоми или продължава продължително време. Като възхитителна и естествена алтернатива на лекарствата за кашлица, които се продават без рецепта, тези чайове осигуряват успокояващ и ефективен начин за справяне със симптомите на упоритата кашлица.

СНИМКИ: iStock

Източник: Healthline

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com